Про «співробітників з Росії», які приїхали до Білорусі заробляти скажені гроші і відбивати їх пропагандою, стало відомо випадково: коли звільнена за підтримку протестів режисерка Белтелерадіокомпанії прохопилася про те, хто ж виконуватиме її обов’язки.

Не маючи можливості тихо пересунути свою техніку й військових, Росія використовує інший спосіб – своїх незамінних пропагандистів

Як виявилось, заміну знайшли в Москві – на скандальному Russia Today. Та й сам Лукашенко не став приховувати, що найняв кілька груп кремлівських «професіоналів» – щоб білоруські журналісти, мовляв, брали з них приклад. Вочевидь, нині пропагандисти працюють не тільки у державній телерадіокомпанії, а й розмістилися безпосередньо в Адміністрації Лукашенка.

Відео дня

У вихідні їх уже помічали на провладному мітингу в Гродно, де виступав й сам Лукашенко. Ба більше, імовірно, що по той бік камери, яка знімала самовдоволеного «бацьку» з автоматом у літаку, перебували саме росіяни.

Найкраща зброя Росії – пропаганда

Не маючи можливості тихо пересунути свою техніку й військових, Росія використовує інший спосіб – своїх незамінних пропагандистів. Бо Кремль знає ціну не тільки зброї, а й ЗМІ, які «стріляють» не гірше за АК.

Раз одурені люди, які купилися на «майданутих» і «бандерівців», удруге можуть й засумніватися, коли «бандерівцями» виявляться білоруси

Такі журналісти працюють над іміджем тирана і водночас розбавляють напруження в суспільстві, яке до цього було пасивним й інертним, а тут раптом прокинулось. Увага цих громадян нині розсіяна і легко може стати жертвою найнахабніших фейків.

До слова, над іміджем «хитрого ФСБ-шника» та «крутого дзюдоїста» Путіна Russia Today працює з 2005 року.

Проте наратив кремлівських медіа з часів Євромайдану фактично не змінився. А повторення фейків, як і зловживання довірою, є дуже небезпечною грою: раз одурені люди, які купилися на «майданутих» і «бандерівців», удруге можуть й засумніватися, коли «бандерівцями» виявляться білоруси.

Створення загрози зовнішнього ворога, вигадки про фінансування протестів з-за кордону тощо – відомі маніпуляції росіян, хоча вони є традиційними варіантами класичної авторитарної риторики. Так вже було у 2013-2014 в Україні, і триває нині. Однак тепер жертвами наративу Кремля стали й голови білорусів.

Пропаганда була й раніше

Звісно, вона була. Деспота повинні підтримувати інформаційно: його купають «в теплій ванні», про нього говорять як про незамінного господарника, що і руку простягне простому робітнику заводу, і вилає фермерів за погано доглянуту скотину. Таким формували образ Лукашенка з 1994 року – відколи він став єдиним Отцем, заступивши собою навіть Церкву.

Російські пропагандисти в Білорусі не просто так. Не через брак кадрів, як казав Лукашенко. Росіян набрали, бо вони вміють ставити «правильну картинку»

Дивно, що білоруські журналісти, які тихо відпрацьовували пропагандистами, щодня гарувавши замість прес-служб білоруського «батька», так відводять очі зараз, ще й ображаються на російських «колег», яким, бачте, навіть платять більше.

Багато ведучих вже звільнилися – коли в Білорусі проллялася перша кров протестувальників. Дехто навіть ділився механізмом роботи лукашенківської ідеології.

Російські пропагандисти в Білорусі не просто так. Не через брак кадрів, як казав Лукашенко. Росіян набрали, бо вони вміють ставити «правильну картинку» і спеціалізуються на підтримці тіл тиранів у бурхливому морі, коли сам корабель «системи» вже тоне. Можливий й інший варіант – постановка геть нового образу білоруського «батьки» з автоматом замість бульби та з ворожими військами НАТО за спиною, адже нинішній «костюм колгоспника» громадянам очевидно набриднув.

Яна Ставська, редакторка стрічки новин УНІАН