У США глибоко занепокоєнні щодо захисту і безпеки Навального, сказав Блінкен / фото REUTERS

Державний секретар Сполучених Штатів Америки Ентоні Блінкен заявляє, що не виключає можливість запровадження нових обмежувальних заходів проти Російської Федерації.

Читайте такожМосква на вимогу G7 звільнити Навального відповіла грубістю і погрозамиЯк передає кореспондент УНІАН, про це Блінкен сказав під час першого свого брифінгу для журналістів у Вашингтоні.

Зокрема, його запитали, які Росія має перейти "червоні лінії", аби США розлянули можливість запровадження санкцій в разі заподієння шкоди арештованому російському опозиціонеру Олексію Навальному.

Відео дня

Блінкен сказав, що уряд США вивчає усі дії Росії, котрі викликають глибоке занепокоєння. Зокрема, це стосується ситуації довкола російського опозиціонера Олексія Навального і очевидне використання хімічної зброї для його отруєння, хакерської атаки на інфраструктуру компанії Solar Winds, встановлення Росією винагороди за вбивства американських солдат в Афганістані, а також питання втручання у вибори в США.

“Як президент і Білий дім зазначили, усе це перебуває у полі зору. Я не хочу випереджати процес цих переглядів, але як я сказав - ми глибоко занепокоєнні щодо захисту і безпеки пана Навального”, - заявив Блінкен.

“Ми нічого не виключаємо, але ми хочемо завершити повний аналіз (дій Росії)”, - наголосив Блінкен.

Отруєння Навального: що трапилося з опозиціонером

  • Російський опозиціонер Олексій Навальний повертався до Москви з Томська, в польоті йому стало погано, літак екстрено сів в Омську. Політика госпіталізували.
  • Прес-секретар Навального Кіра Ярмиш заявила, що у Олексія Навального «токсичне отруєння».
  • Згодом Навального евакуювали з омської лікарні на лікування до берлінської клініки Charite (Шаріте), де виявили отруту в організмі опозиціонера.
  • 2 вересня прес-секретар Навального Кіра Ярмиш повідомила, що, за інформацією уряду Німеччини, політика отруїли речовиною з групи "Новачок".
  • 3 вересня, Пєсков заявив, що немає «жодного приводу» звинувачувати Росію в отруєнні Навального отрутою сімейства «Новачок».
  • 4 вересня експерти Мюнхенського інституту фармакології і токсикології Збройних сил ФРН підтвердили, що знайшли сліди отруйної речовини з групи "Новачок" в крові, сечі і на шкірі Навального, а також на пляшці, з якої він пив.
  • 4 вересня посли всіх 30 країн-членів НАТО на екстреному засіданні виступили з вимогою провести міжнародне розслідування у зв'язку з отруєнням Навального.
  • 9 вересня Міноборони Німеччини повідомило, що результати аналізів проб, взятих у Навального, передані до Організації із заборони хімічної зброї.
  • 10 вересня стало відомо, що Навальний повністю вийшов з коми. За даними журналістів, він пам'ятає все, що передувало отруєнню – аж до того моменту, як він втратив свідомість в літаку.
  • Уряд ФРН заявив, що наявність в пробах Навального речовини з групи "Новачок" підтверджено даними трьох незалежних лабораторій, в тому числі - експертами з Франції та Швеції.
  • 14 грудня CNN повідомило, що Навального отруїли агенти елітного підрозділу ФСБ, названі їхні імена.
  • 21 грудня Навальний заявив, що зателефонував своєму імовірному отруювачу, офіцеру ФСБ Костянтину Кудрявцеву і оприлюднив відео розмови з ним. За словами Навального, дзвінок Кудрявцеву був зроблений вранці 14 грудня - за кілька годин до публікації розслідування, в якому говорилося, що за його отруєнням стоїть група співробітників ФСБ.