ЄС планує запровидит санкції проти Лукашенка / фото REUTERS

Віце-президент Європейської комісії, високий представник ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель пояснив, що санкції проти Олександра Лукашенка введуть через відсутність волі вести переговори щодо мирного вирішення ситуації у Білорусі.

Читайте також"Вони перейшли червону лінію": мінчан закликали виходити на вулиці й "давати відсіч" силовикам

Про це Боррель повідомив після засідання Ради Європейського Союзу на рівні міністрів закордонних справ, яке відбулося у Люксембурзі.

Відео дня

За його словами, внесення нових прізвищ до санкційного списку, схваленого раніше Радою ЄС, буде відповіддю на ситуацію, що розвивається у Білорусі.

"Вчора, у неділю, ми знову бачили сильну неспівмірну реакцію проти демонстрантів. Від білоруської влади не було жодного (кроку) щодо участі у будь-яких перемовинах, не було погодження на прийняття місії ОБСЄ", - сказав Боррель.

При цьому він зазначив, що група країн запропонувала новий список прізвищ, і в ньому є Олександр Лукашенко, проти яких буде запроваджено обмежувальні заходи.

"І усі країни-члени погодились з цією пропозицією", - наголосив Боррель.

"Розуміючи, що сталося з часу попереднього узгодження (санкційного) списку, це демонструє повну відсутність волі з боку Лукашенка брати участь у переговорах в контексті того, що може принести демократичне і мирне рішення ситуації у Білорусі", - додав Боррель.

Санкції проти режиму Лукашенка

  • 2 жовтня Європейський Союз офіційно запровадив санкції проти 40 представників режиму Олександра Лукашенка, причетних до придушення мирних протестів та фальсифікацію президентської виборчої кампанії у Білорусі. В ньому самого Лукашенка не було.
  • Раніше Латвія, Литва та Естонія вже заборонили в'їзд 30 громадянам Білорусі. Серед них був й Олександр Лукашенко.