В Білорусі тривають масштабні протести / фото REUTERS

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вважає, що Росія здійснює "достатньо ефективний контроль" за подіями в Білорусі.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав під час онлайн-брифінгу.

"У той час, як РФ здійснює достатньо ефективний контроль за подіями в Білорусі, але при цьому білоруська сторона, наші партнери обвинувачують Україну в тому, що вона це робить, натомість саме це робить в Білорусі Росія", - заявив Кулеба.

За словами міністра, Україна має підходити до білоруської кризи виключно з точки зору своїх національних інтересів. По-перше, зауважив Кулеба, це національна безпека, по-друге - захист громадян України на території Білорусі, по-третє – захист українських економічних інтересів у відносинах з Білорусі.

"Потрібно розглядати ситуацію комплексно, не треба смикатись на кожне слово, тому що ведеться дуже складна гра і ми маємо в цій грі мінімізувати негативні наслідки для України", - додав міністр.

Протести в Білорусі і звинувачення на адресу України

  • У Білорусі з 9 серпня після президентських виборів тривають масові протести і страйки з вимогою проведення нових, чесних виборів, а також відставки Олександра Лукашенка.
  • Лукашенко неодноразово наголошував, що ситуацію в Білорусі розхитують ззовні, і домовився з президентом РФ Володимиром Путіним спільно реагувати "в разі загострення ситуації в частині зовнішніх загроз".
  • 2 вересня глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що ситуацію в Білорусі дестабілізують "екстремісти" з України. "Близько 200 екстремістів, натренованих на українській території, зараз перебувають у Республіці Білорусь", - сказав він.
  • Того ж дня Кулеба назвав маячнею та плодом хворобливої уяви цю заяву Лаврова.