Болгарія звинуватила дипломатів РФ у шпигунстві / фото ua.depositphotos.com

У Болгарії почали досудове провадження за статтею про шпигунство щодо двох дипломатів з Росії.

Про це повідомляє прокуратура Болгарії.

Слідство вважає, що з 2016 року по теперішній час росіяни збирали для російської військової розвідки інформацію про плани модернізації армії Болгарії та технічної придатності її військової техніки. Ця інформація є державною та службовою таємницю.

Відео дня

"З метою здійснення своєї незаконної діяльності ці дві людини також встановили контакти з болгарськими громадянами, які мали доступ до інформації, що стосується військово-промислового комплексу країни", - повідомляє прокуратура.

Розслідування щодо росіян призупинили відповідно до Віденської Конвенції, оскільки підозрювані мають дипломатичну недоторканність.

Читайте також"Мерзенна вісімка": названі імена ГРУшників, що намагалися отруїти болгарського бізнесмена

Як повідомляє Reuters із посиланням на МЗС Болгарії, підозрювані в шпигунстві росіяни оголошені персонами нон-грата і мають залишити територію країни протягом 72 годин.

Дипломатичні війни Болгарії та Росії

  • У січні 2020 року з Болгарії вислали двох російських дипломатів, підозрюваних у шпигунстві. Це були перший секретар консульського відділу посольства РФ і співробітник торгового представництва РФ. За версією болгарської влади, росіяни збирали інформацію про механізми виборчого процесу в республіці, а також дані про енергетику.
  • У жовтні 2019 року Болгарія вислала ще одного першого секретаря посольства Росії, запідозреного в шпигунстві.