Російських силовиків можуть залучити для придушення протестів у Білорусі \ REUTERS

Президент РФ Володимир Путін допустив використання російських силовиків для придушення протестів у Білорусі.

Читайте такожЕстонія запроваджувати санкції проти білоруських чиновників за фальсифікацію на виборах і насильство над протестувальниками

Як передає власний кореспондент УНІАН в РФ, про це він заявив в інтерв'ю каналу «Россия 1».

Відео дня

«Олександр Григорович (Лукашенко) попросив мене сформувати певний резерв із співробітників правоохоронних органів. І я це зробив. Але ми домовились також, що він не буде використаний доти, доки ситуація не буде виходити з-під контролю», і доки «екстремістські елементи», «прикриваючись політичними гаслами, не перейдуть певні межі, не приступлять просто до розбою, не почнуть підпалювати автомобілі, будинки, банки, не намагатимуться захоплювати адміністративні будівлі тощо», - заявив Путін.

За його словами, в Кремлі виходять з того, що всі наявні в Білорусі проблеми розв‘язуватимуться мирним шляхом.

Путін також стверджує, що правоохоронні органи Білорусі «поводяться доволі стримано, не зважаючи ні на що».

Ситуація в Білорусі: що відомо

  • Вибори в Білорусі пройшли 9 серпня. ЦВК визнала переможцем Олександра Лукашенка (80,1% голосів). З дня виборів в країні не припиняються протести незгодних з його підсумками. Демонстранти вважають переможницею Світлану Тихановську (10,1%, за версією ЦВК).
  • Ангела Меркель заявила, що намагалася поговорити з президентом Білорусі Олександром Лукашенком, проте він відмовлявся від переговорів з нею.  Він у телефонній розмові з президентом Росії Володимиром Путіним попросив передати Меркель прохання не втручатися у внутрішні справи Білорусі.
  • Євросоюз має намір ввести санкції проти офіційних осіб Білорусі. До кінця тижня мають відбутися переговори МЗС країн ЄС з цього питання. Вільнюс має намір застосувати санкції проти 118 посадових осіб країни, в тому числі проти Лукашенка. Ініціативу готові підтримати Латвія та Естонія.