Трамп хоче до виборів домовитися з Росією про нове ядерне роззброєння / REUTERS

Президент США Дональд Трамп хоче до виборів 3 листопада встигнути домовитися з президентом РФ Володимиром Путіним про угоду з ядерного роззброєння.

Як пише видання Axios з посиланням на свої джерела, у Трампа вважають, що досягли принципової згоди з російською стороною.

За інформацією джерела порталу, воно буде доведена до завершення протягом тижня після відновлення переговорів.

Відео дня

Читайте такожЯдерна зброя продовжує забезпечувати безпеку США - Трамп

Видання зазначає, що вести мову щодо продовження угоди по стратегічних наступальних озброєннях найближчим часом дозволила зустріч голови Ради безпеки Росії Миколи Патрушева і радника з нацбезпеки США Роберта О'Браєна у Женеві 2 жовтня.

В результаті заступник голови МЗС Росії Сергій Рябков запланував поїздку в Гельсінкі для зустрічі з посланником Трампа по контролю над озброєнням Маршаллом Біллінгслі.

Хоча раніше Рябков заявляв, що між США і Росією все ще існують величезні відмінності в підходах, в тому числі й до центральних елементів такої угоди. Мовляв, розмови про майбутню угоду навряд чи реалістичні.

Що таке договір СНВ-III:

  • Договір між Росією і США про заходи щодо подальшого скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь, СНВ-III - двосторонній договір між Росією і США щодо подальшого взаємного скорочення арсеналів розгорнутих стратегічних ядерних озброєнь.
  • Договір був підписаний президентами Дмитром Медведєвим і Бараком Обамою 8 квітня 2010 року в Празі і набув чинності 5 лютого 2011 року.
  • Договір розрахований на 10 років з можливим продовженням за взаємною домовленістю сторін на 5 років. Таким чином, кінець його дії - в лютому 2021 року. Після цього сторони повинні прийти до нової угоди або продовжити діючі домовленості.
  • Договором передбачено скорочення розгорнутих ядерних боєзарядів до 1550 одиниць, міжконтинентальних балістичних ракет, балістичних ракет підводних човнів і важких бомбардувальників - до 700 одиниць
  • У червні 2020 року в США заявляли, що будуть продовжувати наполягати на тому, щоб Китай приєднався до їхніх переговорів з Росією за новою угодою на зміну СНВ-III.