Світлана Тихановська записала нове відеозвернення / REUTERS

Лідер об’єднаної опозиції та кандидат в президенти Білорусі Світлана Тихановська закликала всіх мерів міст очолити мирні протести 15 і 16 серпня.

«Ми зробили свій вибір. По закону і з достоїнством. Я дякую кожному, хто проголосував за мене. І нас, прихильників змін, більшість. Цьому є документальне підтвердження – копії протоколів. Там, де комісії порахували чесно, моя підтримка склала від 60-70%. А в Новій Боровій – 90%», – нагадала вона.

Читайте такожЛукашенко відреагував на масові страйки в Білорусі

Тихановська наголосила, що білоруси вже не хочуть жити з попередньою владою, у перемогу Лукашенка більшість не вірить. При цьому влада перетворює мирні протести на криваві бійні.

«Ситуація критична. Нам треба зупинити насильство на вулицях білоруських міст. Я закликаю владу піти на діалог. Я прошу всіх мерів міст 15 і 16 серпня виступити організаторами мирних масових зборів на вулицях», – сказала вона.

Хто така Світлана Тихановська

Політична кар’єра Світлани Тихановської розпочалася зовсім нещодавно. Так, документи до Центральної виборчої комісії Республіки Білорусь вона подала після відмови в реєстрації ініціативної групи зі збору підписів на підтримку з висунення кандидатом у президенти її чоловіка Сергія Тихановського.

Зібравши понад 100 тисяч підписів, необхідних для висунення кандидатом у президенти Білорусі, 30 червня Світлана Тихановська подала документи в ЦВК. Після реєстрації кандидатом штаб Тихановської об'єднався зі штабами Валерія Цепкала та Віктора Бабарика, які отримали відмову від Центрвиборчкому.

Протести в Білорусі: хронологія

  • 9 серпня в Білорусі пройшли президентські вибори. Пізніше ЦВК оприлюднили попередні результати виборів. Так, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,23% виборців, за Світлану Тихановську - 9,9%, за Анну Канопацьку - 1,68%, за Сергія Черечня - 1,13%, за Андрія Дмитрієва - 1,04%, проти всіх - 6,02%.
  • Увечері 9 серпня тисячі жителів Білорусі вийшли на стихійні акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками. У Мінську співробітники правоохоронних органів стріляли в протестуючих гумовими кулями.
  • На наступний день, 10 серпня, масові протести в Білорусі продовжилися.
  • Вранці 11 серпня кандидат в президенти Білорусі Світлана Тихановська покинула країну і зараз перебуває в Литві.