Тихановська попередила білоруську владу / REUTERS

Кандидат у президенти Білорусі Світлана Тихановська оголосила режиму Олександра Лукашенка термін "народного ультиматуму", висунувши вимоги щодо його відходу з посади і припинення вуличного насильства.

Читайте такожСтали відомості несподівані подробиці зустрічі Лукашенка з політв'язнями в СІЗО

Відповідна заява з'явилася в офіційному Telegram-каналі Тихановської. У ній говориться, що в режиму є 13 днів, аби виконати три обов'язкові вимоги:

Відео дня

1. Лукашенко має оголосити про відхід.

2. Насильство на вулицях має зупинитися повністю.

3. Всі політв'язні мають бути звільнені.

"Якщо до 25 жовтня наші вимоги не будуть виконані, вся країна мирно вийде на вулиці з народним Ультиматумом. І 26 жовтня розпочнеться національний страйк всіх підприємств, блокування всіх доріг, обвал продажів у державних магазинах. У вас є 13 днів, щоб виконати три умови. У нас є 13 днів, щоб підготуватися, і весь цей час білоруси будуть продовжувати свій мирний і наполегливий протест», - заявили у Тихановської.

Опозиція також закликала представників влади публічно відмовитися від підтримки режиму Лукашенка.

Вибори і протести в Білорусі: що відбувається

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. Згідно офіційними даними ЦВК, за Олександра Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тихановську - 10,1%.
  • Після оголошення результатів виборів країну охопили акції протесту. Силовики затримують учасників мітингів і застосовують до них силу, відкривають політично вмотивовані справи проти опозиціонерів. Сотні людей постраждали, є загиблі.
  • У Євросоюзі не визнали результати виборів і вирішили ввести санкції проти білоруських чиновників, відповідальних за фальсифікацію результатів голосування і застосування насильства проти незгодних.
  • Верховна Рада України прийняла заяву щодо подій у Білорусі. Нардепи назвали вибори нечесними, засудили репресії і підтримали введення Євросоюзом санкцій проти білоруських чиновників.
  • 23 вересня в Мінську відбулася таємна інавгурація Лукашенка.
  • Масштабні акції проти Лукашенка проходять у Мінську кожні вихідні. Учасників жорстоко розганяють і затримують силовики.