Анджей Дуда / president.gov.ua

Чинний президент Польщі Анджей Дуда переміг у другому турі виборів президента.

Про це свідчать дані Державні виборчої комісії за результатами підрахунку 99,69% протоколів, передає Polska Times.

Дуду підтримали 51,21% виборців, які взяли участь у виборах, а його опонента, мера Варшави Рафала Тшасковського, підтримали 49% виборців.

Відео дня

Явка на цих виборах була рекордною для Польщі й склала 68,12%.

Як повідомляв раніше УНІАН, Анджей Дуда – польський політик, юрист та державний діяч. Був обраний президентом Польщі ще у травні 2015. До цього був статс-секретарем у канцелярії президента Польщі Леха Качинського (2008—2010), а також депутатом Сейму (2011—2014). Депутат Європейського парламенту з 2014 року. Член партії «Право і справедливість», виступає за традиційну модель сім'ї і відкидає одностатеві шлюби.

Читайте такожНа виборах у Хорватії перемагає правляча партія - екзит-поли

Рафал Тшасковський – польський політик та політтехнолог, мер Варшави. Висувався на вибори президента від правоцентристської ліберальної партії «Громадянська позиція». До обрання мером Варшави у 2018 році, Тшасковський був міністром адміністрації у цифровізації, секретарем у МЗС Польщі та депутатом Європарламенту та Сейму.

Тшасковський раніше підписав так звану «Хартію ЛГБТ+» на підтримку сексуальних меншин. Утім, під час передвиборчої кампанії 48-річний політик вважав за краще не обговорювати цю тему, аби не втратити консервативних виборців. У випадку перемоги Тшасковський обіцяв скасувати проведену нинішнім урядом суперечливу реформу системи юстиції, яка викликала конфлікт між Варшавою і Євросоюзом.

Перший тур президентських виборів у Польщі відбувся 28 червня. У той же день, опісля оголошення результатів екзит-полів стало відомо, що до другого туру виборів пройшли Анджей Дуда та Рафал Тшасковський. Вже після опрацювання 100% електронних протоколів, Дуда посів перше місце, отримавши 43,50% голосів, Рафал Тшасковський набрав 30,46% голосів.