Flickr/Ben Stanfield

Підконтрольний республіканцям комітет Сенату США проголосував за  рішення випустити спеціальну повістку для розслідування проти Гантера Байдена.

Про це пише Radio Free Europe Radio Liberty, нагадуючи, що йдеться про сина колишнього американського віце-президента, який стане кандидатом в президенти від демократів на цьогорічних виборах. Комітет Сенату з внутрішньої безпеки і урядових справ проголосував за повістку про витребування інформації в лобістської фірми Blue Star Strategies, яка працювала на українську газову компанію Burisma. Членом ради директорів останньої був Гантер Байден.

Читайте такожWashington Post: Плівки Деркача нагадують бруд проти Клінтон перед виборами в 2016 році

Відео дня

Підконтрольна Демократичній партії Палата представників Конгресу США оголосила імпічмент президенту Дональду Трампу на підставі зловживання владою і перешкоджання правосуддю за те, що він тиснув на Україну, вимагаючи почати розлідування проти Байденів. Але потім Сенат, в якому домінують республіканці, виправдав чинного американського президента. Тепер демократи звинувачують Республіканську партію в відкритті розслідування з метою допомогти Трампу вдруге перемогти на виборах.

Сенатор Рон Джонсон (республіканець з Вісконсіну), який очолює панель, сказав, що розслідування не покликане влинути на президентські вибори. Його колега сенатор Рік Скотт (республіканець з Флориди) сказав: Ми повинні докопатися до правди про відносини Байдена з Burisma. Ці слухання дадуть Сенату повну картину".

Демократи стверджують, що республіканське розслідування проти Байдена і його сина допоможе кампанії Росії з поширення дезінформації перед виборами, які пройдуть в листопаді. Сенатор Гарі Пітерс (демократ з Мічигана), який теж входить до комітету, сказав, що розслідування "ризикує посилити зусилля наших іноземних ворогів з втручання у вибори 2020 року". Прес-секретар виборчого штабу Байдена Ендрю Бейтс заявив, що Джонсон "виконує політичні доручення" Трампа.

Читайте такожБайден випередив Трампа у передвиборчій гонці – опитування

Трамп стверджує, що колишній віце-президент використав свою посаду в 2009-2017 роках, щоб змусити український уряд звільнити Генерального прокурора Віктора Шокіна і допомогти тим самим своєму сину і Burisma, зупинивши розслідування проти газової компанії. Жодних доказів, які б підтверджували ці твердженя, не з'явилося. І поведінка віце-президента в Україні мала підтримку інших західних країн, занепокоєних питанням української корупції.

Після голосування в комітеті Сенату лідер меншості в Сенаті Чак Шумер (демократ з Нью-Йорка) звинуватив республіканців в поширенні "теорій змови". Республіканці перевіряють походження розслідування про втручання Росії у американські вибори в 2016 році. Трамп стверджує, що воно було від самого початку упередженим. Комітет Сенату з питань юстиції на чолі з республіканцем Ліндсі Гремом веде перевірку дозволів на стеження, які ФБР використало підчас розслідування російського втручання в 2016-му.