Навальному стало погано 20 серпня \ фото REUTERS

Російського опозиційного політика Олексія Навального отруїли ще до його приїзду в аеропорт Томська.

Читайте такожЗМІ дізналися про плани Навального повернутися до Росії після одужання (відео)

Про це повідомляється в інстаграмі політика. Такого ж висновку дійшли журналісти видання «Проект». За їхніми даними, пляшку, на якій німецька лабораторія виявила сліди «Новачка», Навальний взяв зі свого номера в томському готелі.

Відео дня

У пості в інстаграмі Навального йдеться, що після того, як йому стало погано в літаку, його колеги забрали з його номера все, що могло б стати в нагоді в подальшому розслідуванні. Серед цих речей були пляшки з водою - пізніше на одній з них виявили сліди отрути.

Откуда взялась злосчастная бутылка? Давайте объясним, откуда взялось то, про что нам непрерывно задают вопросы. Так называемая “бутылка с «Новичком»”, ну, а точнее, обычная пластиковая бутылка из-под воды, на которой потом в немецкой лаборатории обнаружили следы боевого отравляющего вещества.  Это бутылка из номера в томской гостинице, где останавливался сам Навальный и вся наша съемочная группа.  Перенесемся обратно в 20 августа. В этот день часть нашей команды улетела в Москву, часть осталась в Томске доделывать видео. В полете Алексей потерял сознание и начал задыхаться, самолёт экстренно сел. Почти сразу сотрудники ФБК, которые остались в Томске, узнали о случившемся. В этот момент была сделана единственно возможная вещь. Они вызвали адвоката, поднялись в номер, из которого только что выехал Навальный, и начали фиксировать, описывать и упаковывать все, что там нашли. В том числе, и бутылки из-под гостиничной воды.  Как это происходило, вы можете посмотреть на этом видео.  Никакой особой надежды что-то такое обнаружить не было. Но поскольку нам было абсолютно ясно, что Навальный не “слегка заболел”, не “перегрелся” и Рафаэлкой здесь не поможешь, было решено забрать все, что может хоть как-то гипотетически пригодиться, и передать это врачам в Германии. То, что дело расследовать в России не будут, тоже было достаточно очевидно. Так и вышло: прошел почти месяц, Россия так и не признала отравление Алексея. Спустя две недели именно на бутылке из томского номера немецкая лаборатория обнаружила следы «Новичка». А потом еще три лаборатории, которые брали анализы у Алексея, подтвердили, что Навальный был отравлен именно им. Теперь мы понимаем: это было сделано до того, как он покинул свой номер, чтобы поехать в аэропорт. Сегодня в 20.00 в передаче «Россия Будущего» на ютюб-канале Навальный LIVE Георгий Албуров @alburov расскажет подробности.

Допис, поширений Алексей Навальный (@navalny)

Отруєння Навального: що відомо

  • Навальному стало погано 20 серпня в літаку, на якому той летів з Томська в Москву. Через що повітряне судно екстрено посадили в аеропорту Омська. У штабі Навального припускають, що політика отруїли чимось, підмішаним в чай. Політика евакуювали з лікарні Омська 22 серпня.
  • Зараз він знаходиться в німецькій клініці. Раніше джерело Reuters в Омській лікарні швидкої медичної допомоги №1, куди спочатку госпіталізували політика, повідомив, що вказівку відпустити Олексія Навального літаком до Німеччини надійшло безпосередньо з Кремля, без пояснення причин.
  • 24 серпня в Німеччині підтвердили отруєння опозиціонера.
  • 2 вересня стало відомо, що експерти з лабораторії Бундесверу виявили в організмі Олексія Навального сліди отрути з групи "Новачок". Таким чином, Навальний був отруєний нервово-паралітичним бойовим речовиною. Глава німецької розвідки Бруно Каля заявив, що використовувався отрута сильніший, ніж відомі раніше. У Росії це заперечують і відмовляються порушувати кримінальну справу.
  • 4 вересня стало відомо, що експерти Мюнхенського інституту фармакології і токсикології збройних сил ФРН знайшли сліди отруйної речовини з групи "Новачок" в крові, сечі і на шкірі Навального, а також на пляшці, з якої він пив. Європейські політики неодноразово закликали Росію розслідувати факт отруєння Навального.
  • 4 вересня посли всіх 30 країн-членів НАТО на екстреному засіданні виступили з вимогою провести міжнародне розслідування в зв'язку з отруєнням Навального.
  • 9 вересня Міноборони Німеччини повідомило, що результати аналізів проб, узятих у Навального, передані в ОЗХЗ.
  • 10 вересня стало відомо, що Навальний повністю вийшов з коми. За даними ЗМІ, він пам'ятає все, що передувало отруєння, аж до того, як він втратив свідомість в літаку.
  • 14 вересня берлінська клініка «Шаріте», де проходить лікування Навальний, випустила заяву, в якій повідомила, що стан російського опозиціонера продовжує поліпшуватися, його відключили від апарату ШВЛ. Медики розповіли, що Навальний може на короткий час вставати з лікарняного ліжка.
  • Також 14 вересня стало відомо, що французькі та шведські лабораторії підтвердили отруєння Навального "Новачком". Таким чином наявність в пробах опозиційного російського політика Олексія Навального речовини з групи «Новачок» підтверджено даними трьох незалежних лабораторій.