У війні з Україною Кремль робить ставку на другий термін Трампа / ЗСУ / Міністерство оборони України

Володимир Путін переживає найгірший рік за два десятиліття свого правління. Пандемія коронавірусу охопила Росію, заразивши більш ніж півмільйона людей і вбивши 8100 хворих. При цьому Москву підозрюють в приховуванні ще більшої кількості жертв.

Економіка розвалюється так швидко, що уряд у травні навіть не опублікував щомісячний звіт про ВВП. І це вперше за 15 років. А нерозсудлива "нафтова війна" Путіна з крон-принцом Саудівської Аравії Мохаммедом бін Салманом зробила жахливу рецесію ще гіршою. Про це пише Washington Post, нагадуючи, що російський президент був змушений відкласти референдум, який дозволить йому лишитися на своїй посаді до 2036 року. Тепер він збирається провести цей процес першого липня. Й ні в кого немає сумніву, що результат буде "правильний". Але його рейтинг зараз найнижчий з моменту, коли Борис Єльцин зробив його прем'єр-міністром РФ і своїм наступником.

Читайте такожAtlantic Council: Путін будує в Україні два протекторати за допомогою паспортів РФ

Відео дня

Найгірше те, що, з точки зору Путіна, його розхвалена зовнішня політика, яка нібито відновлює глобальний вплив Росії за допомогою зухвалих гамбітів й спритних маневрів, розбилася об стіну. З лютого російські сили і їхні маріонетки переживають різкі зміни як в Сирії, так і в Лівії. Тож російське вторгнення в ці країни стає болотом, з якого Путін не може втекти без приниження. Новий президент України відкинув його план закінчити довгу війну на Донбасі на російських умовах. Але при цьому окуповані частини української території висмоктують мільярди доларів із й без того виснаженого бюджету Росії.

Путіну потрібна допомога. Йому гостро необхідна перемога. А саме йому потрібне переобрання Дональда Трампа президентом США. Тому він намагається добитися цього більш зухвалими й складними методами, ніж в 2016 році. Washington Post зауважує, що в оточенні Путіна багато хто розчарований адміністрацією Трампа. Під впливом "яструбів" на зразок Джона Болтона Трамп вивів США з двох важливих угод з Росією про контроль озброєння й збирається розірвати ще одну про обмеження наступальної ядерної зброї. Адміністрація також виконала рішення Конгресу щодо санкцій проти Росії. Вона, хоч і лише під тиском обох партій, передала Україні оборонне озброєння.

Читайте такожWall Street Journal: Росія кинула американця за ґрати, поки Трамп запрошував її в G7

Однак, не варто забувати й про подарунки, які Трамп подарував за останні три з половиною роки. Він похитнув давнього ворога Путіна - НАТО. Цього місяця він несподівано вирішив вивести чверть американських військ з Німеччини. Він дозволив Росії втручатися у справи Близького Сходу й встановити більший вплив на Туреччину, Єгипет і навіть Ізраїль. Він отруїв тісні відносини Вашингтона з Києвом. Президента Володимира Зеленського досі не запросили у Білий дім.

Болтон під час інтерв'ю на телебаченні сказав, що Путін навчився "гратися Трампом, мов іграшкою". Весь світ бачив, як російський президент змусив його у 2018 році на саміті в Гельсінкі оголосити, що він вірить запереченням Путіна, а не американським спецслужбам, у питанні щодо втручання Росії у вибори. За словами Болтона, в приватних розмовах президент РФ зміг переконати Трампа, що опозиційний лідер Венесуели такий же, як Гілларі Клінтон, а тому не достойний довіри.

Якщо Трамп знову стане президентом, він продовжить свою кампанію з відновлення членства Росії в G7, забезпечивши їй доступ до більш широкої глобальної платформи. Він може вивести США з НАТО. Крім того, він може дозволити Путіну досягти своєї найголовнішої геополітичної цілі - повернути Україну в російську сферу впливу, розчистивши шлях для скасування санкцій США і Європи, які тиснуть на російську економіку. Тож так, Путін зробить все можливе, щоб допомогти Трампу.