Ілюстрація / REUTERS

Слідчі почали роботу з бортовими самописцями збитого в Ірані літака "Міжнародних авіаліній України". Про це повідомили в Бюро розслідування й аналізу безпеки цивільної авіації (BEA) у Франції.

Як нагадує Reuters, 8 січня іранські військові збили український літак "Боїнг 737" , коли сплутали його з ракетою в часи високої напруги у відносинах зі США. Всі 176 людей на борту рейсу PS752 загинули. Лабораторна робота з вилучення даних з "чорних скриньок" літака почалася після попередніх зустрічей з чиновниками Ірану й інших країн, які прибули в штаб-квартиру BEA у Парижі.

За словами прес-секретаря організації, бортовий самописець, який фіксував розмови екіпажу, буде проаналізований першим. Після цього почнеться робота над іншим пристроєм, який записував дані про політ. У BEA очікують, що робота буде тривати щонайменше до четверга.

Відео дня

Читайте такожRadio Farda: Іран пропонує Україні самописці збитого літака "МАУ" за відмову від судів

За процесом вилучення даних будуть спостерігати слідчі Канади, США, Швеції й Великої Британії, а також представники авіакомпанії МАУ, компанії Boeing і виробника двигунів Safran. Іран у червні погодився передати "чорні скриньки" BEA для проведення аналізу. Перед тим між країною й Канадою, Україною і Францією тривала тяжка суперечка через доступ до даних. Багато жертв катастрофи були громадянами Канади чи людьми з дозволами на проживання в країні.

В проміжному звіті Організація цивільної авіації Ірану минулого тижня вказала, що літак МАУ збили через неправильні налаштування радара системи ППО. Крім того, катастрофа сталася через відсутність комунікації між оператором системи ППО і його командирами.