Однієї або двох столових ложок оливкової олії (бажано першого віджиму) щодня зазвичай достатньо для поліпшення здоров'я серця.
Оливкова олія є основним продуктом середземноморської дієти, яка славиться своїми корисними для серця, мозку і протизапальними властивостями. При цьому, як стверджують дієтологи в статті для VeryWellHealth, вживання ложки оливкової олії щодня також може поліпшити кров'яний тиск.
Так, дослідження показують, що оливкова олія може:
Зокрема, оливкова олія допомагає знизити артеріальний тиск за рахунок:
Однією з основних поживних переваг оливкової олії є високий вміст ненасичених "здорових" жирів. Вони допомагають знизити рівень ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ) ("поганого холестерину"), тим самим знижуючи артеріальний тиск і ризик серцевих захворювань та інсульту.
Оливкова олія також містить поліфеноли, які допомагають боротися з окислювальним стресом і запобігати запаленню. Вони сприяють розслабленню кровоносних судин і поліпшенню ендотеліальної функції, що життєво важливо для зниження високого артеріального тиску.
При цьому оливкова олія першого віджиму зазвичай містить більшу кількість цих сполук, ніж звичайна оливкова олія. І дослідження показують, що помірне споживання оливкової олії першого віджиму пов'язане з поліпшенням артеріального тиску, особливо коли вона замінює насичені жири в раціоні.
Клінічні дослідження показали, що регулярне помірне споживання оливкової олії може допомогти трохи знизити високий артеріальний тиск упродовж кількох тижнів. Однак результати можуть відрізнятися залежно від того, що ви ще їсте, вашої фізичної активності та вашого вихідного артеріального тиску.
Однієї або двох столових ложок маслинової олії (переважно першого віджиму), яку ви вживаєте на постійній основі, зазвичай достатньо для поліпшення здоров'я серця, а також для забезпечення переваг, що виходять за рамки зниження кров'яного тиску.
Раніше дієтологи назвали 6 продуктів із натрієм, які потрібні організму.