На відміну від цибулі та картоплі, морква не завжди дає чіткі ознаки готовності до збирання врожаю.
Солодка, хрустка морква не тільки поживна і смачна, а й приносить задоволення під час збирання врожаю, наче шукаєте скарб. Однак морква може бути трохи складною для збору врожаю.
Видання Martha Stewart пише, що на відміну від деяких фруктів та овочів, вона не продовжує дозрівати після вилучення із землі, тому, якщо зібрати її надто рано, то отримаєте дрібне, позбавлене смаку коріння. Якщо ж чекати надто довго, то отримаєте дерев'янисті, гіркі шматочки.
На відміну від цибулі та картоплі, морква не завжди дає чіткі ознаки готовності до збирання врожаю. Однак садівник Ендрю Коен поділився секретом.
"Я збираю моркву, коли верхівка кореня пробивається через землю, - каже він. - Це головна ознака зрілості".
Крім того, якщо листя почало жовтіти або никнути, то це хороша ознака того, що морква дозріла.
Секрет збору врожаю моркви полягає у використанні оцінки терміну дозрівання.
"Термін дозрівання - це приблизна кількість днів, яка буде потрібна, щоб урожай був готовий до збору з моменту посадки насіння або розсади. Коли наближається дата збору врожаю, слід перевірити моркву, витягнувши кілька штук із землі, щоб подивитися, чи досягли вони потрібного розміру", - Марта Лінч, керівниця ферми в Пенсільванському садівничому товаристві.
Залежно від сорту, у більшості морквин термін дозрівання становить від 60 до 75 днів з моменту проростання насіння або приблизно 9-10 тижнів.
Коли ви будете готові збирати врожай моркви, візьміть широку садову виделку і вила або лопатку і виконайте такі дії.
Якщо морква входить до меню сьогоднішнього обіду або вечері, промийте її в прохолодній воді й дайте висохнути на повітрі. В іншому разі не мийте її поки що, оскільки миття може прискорити псування. Замість цього акуратно зчистіть бруд, перш ніж помістити моркву в герметичний контейнер або пластиковий пакет у ящик для овочів у холодильнику.
"Морква потребує холодного і вологого середовища для максимального терміну зберігання і якості", - каже Лінч.
Щоб вона залишалася ще більш хрусткою, перед тим як закрити пакет, оберніть її злегка вологим паперовим рушником.
Не зберігайте моркву поруч із яблуками чи грушами. Ці фрукти виділяють етиленовий газ, який може надати моркві гіркого смаку або прискорити її псування.
Коен каже, що морква може зберігатися в холодильнику від кількох тижнів до місяця. Для оптимальної свіжості не знімайте шкірку до моменту приготування, щоб зберегти вологість моркви. Якщо ви хочете заморозити моркву, спочатку бланшуйте її, щоб деактивувати ферменти, які інакше можуть погіршити текстуру і смак.
Раніше УНІАН писав, чим підживити моркву, щоб була хрусткою.