За словами експерта, важливо довго не перетримувати ці продукти на сковороді.
Чавун є міцним матеріалом та зберігає свою форму протягом довгого часу, якщо за ним правильно доглядати, однак є кілька продуктів, які пошкоджують поверхню такого посуду. Як розповіли у CNET, більшість продуктів, які експерти радять не смажити на пательні, не зашкодять вашій чавунній сковороді, якщо готувати їх швидко, а не лишати на довгий час.
Зокрема головний шеф-кухар Інституту кулінарної освіти Ерік Роуз поділився порадами щодо використання чавунного посуду та продуктів, які можуть завдати йому шкоди.
За словами Роуз, технічно в чавуні можна готувати будь-що, навіть рибу та яйця, проте деякі продукти погано реагують на чавун, якщо готувати їх неправильно. Тому експерт назвав перелік цих продуктів.
"Продукти з високим вмістом кислоти, такі як помідори та страви на основі помідорів, можуть бути проблематичними для необробленого чавуну, погано або недостатньо прожареного чавуну. Приготування цих продуктів на занедбаному чавуні може призвести до металевого присмаку в їжі. Якщо сковорода добре прожарена і очищена після кожного використання, це не є проблемою", - пояснив шеф-кухар.
З такої ж причини, як і помідори, оцет може роз'їсти чавунну сковорідку. Тому продукти на основі оцту не варто тримати довго на чавунній сковороді, порадив Роуз.
"Якщо ви все-таки використовуєте оцет у рецепті і готуєте страву в чавунній сковороді, обов'язково відразу після цього помийте сковороду гарячою водою з сіллю або невеликою кількістю м'якого мийного засобу для посуду", - підкреслив фахівець.
Деякі рецепти містять у собі значну кількість лимонного або лаймового соку. Так, кілька крапель цього соку, швидше за все, не завдадуть шкоді вашій чавунній сковорідці, однак не дозволяйте цьому продукту довго кипіти в ній.
За словами експертів, якщо залишити кисле вино тушкуватися або кипіти у чавунній каструлі або сковороді дуже довго, то це може призвести до її руйнування. Після чого у вас буде пательня, до якої прилипатиме їжа.
Попри те, що яйця не пошкодять вашу сковороду, їх складно смажити, аби не залишилося на пательні жодної плями. Відомо, що чавунний посуд не є дуже антипригарним, однак все одно підійде для приготування яєчні.
"Я люблю готувати яйця в чавунній сковороді. У мене є невелика сковорода, в якій я готую яєчню. Чавун може нагріватися до дуже високої температури, і точно контролювати її складніше, оскільки він довше зберігає тепло, а отже, важче робити невеликі корективи температури", - попередив Роуз.
Якщо ваша чавунна сковорідка не достатньо розігріта або занадто гаряча, коли ви покладете рибу, вам доведеться зішкрібати її половину з дна пательні.
Раніше було названо 12 найгірших продуктів для людей з високим кров'яним тиском. До цього переліку увійшли картопляні чипси, перероблене м'ясо, мариновані овочі, оливки, консервований суп та інші.
Також було розкрито секретний інгредієнт для приготування креветок. За словами експертів, креветки смакують краще, коли їх запікають, а не готують на грилі, а також додають трохи часникового масла.