Кращий рецепт тушонки зі свинини, який сподобається, навіть якщо продуктів мінімум - в матеріалі УНІАН.
У мирний час тушонку найчастіше використовували для пікніків і посиденьок на дачі, адже такий продукт не вимагає багато часу на приготування. Зараз, в умовах війни, тушонка виручить кожного жителя України - зробити її нескладно, зберігається вона довго, а нагодувати вийде всю сім'ю.
УНІАН пропонує класичний рецепт тушонки і різні варіації на тему.
Нарізати свинину великими шматками, залишити в солі на 15 хвилин. Потім простерилізувати банки і кришки. Викласти м'ясо в банки - укладання повинне бути щільним, але не під саму кришку.
Взяти каструлю, на її дно вистелити рушник, поставити банки і накрити кришками. Наповнити каструлю водою і поставити на вогонь. Дочекатися, поки вода закипить, і готувати тушонку 5 годин. Весь час підливати кип'ячену воду в каструлю. В кінці закатати банки звичним способом.
Сало і яловичину нарізати великими шматками, викласти в каструлю. Поставити її на мінімальний вогонь, додати лавровий лист і горошинки перцю. Додати воду, закрити каструлю кришкою, варити тушонку близько 7 годин.
Періодично потрібно перемішувати блюдо, щоб спеції рівномірно розподілилися, а сама тушонка приготувалася з усіх боків. В кінці розкласти м'ясо по банках і закатати.
Курку вимити, нарізати на частини, викласти в глибоку миску, посолити, поперчити і ретельно перемішати. Банки простерилізувати, на дно викласти запашний перець, лавровий лист і кілька кілець ріпчастої цибулі. Потім наповнити банки куркою. Утрамбовувати щільно, але залишити 2-3 см до краю банки і закатати їх.
На дно каструлі постелити рушник, поставити банки, наповнити водою так, щоб вона покривала курку. Дочекатися закипання і тушкувати 7 годин. По закінчення зазначеного часу, прибрати каструлю з вогню і дочекатися, поки банки повністю охолонуть.