Розторопша - це безпечна добавка, яка показала великий потенціал в комплексній терапії різних захворювань, включаючи захворювання випікання, рак і діабет.
Як лікарський засіб використовують плоди розторопші. Лікувальні властивості розторопші зумовило, передусім, її використання для нормалізації роботи печінки і органів травлення.
Вміст в плодах розторопші силімарину - комплексу біофлавоноїдів - обумовлює її здатність захищати клітини печінки від пошкоджень і проникнення токсичних речовин, виводити вже існуючі токсини, стимулювати вироблення протеїну та активізувати роботу ДНК і РНК.
Здійснювати терапію насінням розторопші протипоказано:
Розторопша в капсулах - приймати дорослим і дітям старше 14 років по 1 капсулі в день під час їжі. Тривалість прийому – 1 місяць. Допускається застосування до 3-х місяців.
Розторопша має величезну кількість різних макро - і мікроелементів, вітамінів A, E, F, K і групи В. В одному грамі розторопші міститься 16,6 мг кальцію, 9,2 мг калію, 4,2 мг магнію, 0,08 мг заліза, 0,1 мг марганцю, 1,16 мг цинку, 0,15 мг хрому, 22,9 мг селену, 0,09 мг йоду, 22,4 мг бору.
Свою фармакологічну популярність розторопша отримала через речовину силімарин. Він вважається одним з найсильніших гепатопротекторів (від латинських слів hepar – «печінка» і protecto – «захищати»). Розторопша для печінки - завдяки своїм антиоксидантним властивостям, силімарин допомагає при різних інтоксикаціях, гострих і хронічних станах, постгепатитных станах і цирозі печінки.
Розторопшу використовують при лікуванні варикозного розширення вен, поліартриту, жовчнокам'яної хвороби, дистрофії печінки, отруєнь, у тому числі алкогольних, цукрового діабету і, як не дивно, при зубних болях. Також її нерідко рекомендують після проходження курсу променевої та хіміотерапії.
У фармакології використовуються листя, коріння, насіння, з яких роблять олію та шрот. Масло використовують при лікуванні багатьох хвороб шкіри (вугрі, псоріаз), при деяких захворюваннях статевої системи і геморої. Воно володіє відмінними ранозагоювальними та протиопіковими властивостями.
В медицині застосовується шрот розторопші. Що це таке? Це порошок із перемеленого насіння розторопші, де збережені всі її корисні складові. Шрот із насіння розторопші — цінний продукт для оздоровлення клітин печінки і всього організму в цілому. Він очищає судини, виводить з організму токсини. Клітковина розторопші активує роботу кишечника при схильності до запорів. Добре допомагає при дисбактеріозі, геморої, гепатитах, варикозному розширенні вен.
Максимальна доза на добу до 4 чайних ложок. Їх можна додавати в їжу або просто запити теплою водою.
Розторопша продається у декількох лікарських формах. Найбільш розповсюджена - розторопша таблетки, також є розторопша в капсулах, олія розторопші, порошок розторопші, шрот розторопші.
Розторопша таблетки: Склад: Одна таблетка містить сухий екстракт розторопші 65 мг. Допоміжні речовини: агенти антизлежуючі: целюлоза мікрокристалічна, тальк, кальцію стеарат або магнію стеарат. Рекомендується в якості додаткового джерела флаволігнанів (силімарину).
Розторопша як вживати: Дорослим по 1 таблетці 2 рази на добу, за 30 хв до їжі, запиваючи достатньою кількістю рідини. Курс прийому - 30 днів. При необхідності курс повторюють через 1-3 місяці.
Розторопша протипоказання: Підвищена чутливість до компонентів продукту, діти до 18 років. Вагітним і годуючим жінкам рекомендується проконсультуватися з лікарем.