Чому авокадо швидко стає темним і чи безпечно його вживати в їжу

Коли ви розрізаєте авокадо, ви піддаєте фермент в клітинах фрукту впливу кисню з повітря.

Чи помічали ви, що авокадо швидко стає темним після того, як ви його розрізали? Зазвичай минає кілька годин, і колір фрукта змінюється з апетитного зеленого на непривабливий коричневий.

Але чому авокадо так швидко коричневіє? Як пояснює ресурс Live Science, усе зводиться до хімії. Справа в тому, що в авокадо є фермет під назвою поліфенолоксидаза (PPO), каже консультант з субтропічних культур в Cooperative Extension of University of California Agriculture and Natural Resources Метью Фатіно

"Коли ви розрізаєте авокадо, ви піддаєте фермент в клітинах авокадо впливу кисню з повітря", – сказав він.

В результаті цього окислення утворюється пігментована сполука під назвою меланін, яка в авокадо має коричневий колір. Цей процес часто називають ферментативним потемнінням, і окислення руйнує фрукт, йдеться у матеріалі. 

"Авокадо має надзвичайно високий вміст жиру. Люди люблять цю приємну, маслянисту, жирну текстуру", – пояснив Фатіно.

Коли ферменти вступають у реакцію з киснем, вершковий жир у фрукті може почати гірчити, що робить його смак не дуже приємним.

Та навіть з невеликим потемнінням не варто поспішати викидати авокадо – його все ще можна їсти. 

"Тільки відкрита м'якоть стане коричневою, і ви можете видалити цей тонкий шар і насолоджуватися зеленою частиною під нею", – зауважила Сара Алсінг, зареєстрована дієтологиня та авторка рецептів для Delightfully Fueled.

А невелику гіркоту може приховати розминання фрукту.

Як продовжити термін зберігання авокадо

Щоб уповільнити процес потемніння фрукта, треба залишити в ньому кісточку, якщо ви не готові використати все авокадо одразу. Вона покриє велику частину клітин, пояснює Фатіно. Навколо кісточки фрукт може потемнішати, але під нею він залишиться зеленим.

Окрім потемніння, авокадо іноді мають коричневі прожилки. Ці волокнисті нитки називаються судинними пучками. Зазвичай це можна побачити в тих авокадо, які збирають з незрілих дерев.

Вас також можуть зацікавити новини: