Як часто їсти лосось: лікарка назвала 5 головних причин додати цю рибу в раціон

Лосось позитивно впливає на серце, психічне здоров’я та м’язову масу.

Лосось - смачна і неймовірно корисна риба. Про переваги його для здоров'я розповіло видання Cleveland Clinic Health Essentials.

"Лосось чудово впливає на серце, психічне здоров’я та м’язову масу. Вживання його два рази на тиждень допоможе підтримувати активний спосіб життя та здорову вагу", - стверджує дипломована лікарка Джулія Зумпано.

За її словами, лосось, який ми їмо, виловлюється у дикій природі або вирощується на фермах. Але через те, що його кількість у морі зменшується, близько 70% риби, яка потрапляє на прилавки, вирощено на фермах.

Експертка пояснила, чому лосось заслуговує на те, аби бути в раціоні. Порція з 85 г вирощеного на фермі приготовленого лосося містить:

• 175 калорій;

• 11 грамів жиру;

• 19 грамів білка;

• 52 міліграми натрію;

• 1,2 грама омега-3 жирних кислот;

• 2 мікрограми вітаміну B12;

• 35 мікрограмів селену;

• 11 мікрограмів вітаміну D;

• 7 міліграмів ніацину;

• 1 міліграм вітаміну B5;

• 214 міліграмів фосфору.

У лососі, виловленому в дикій природі, менше калорій і насичених жирів, але трохи більше білка й омега-3 жирних кислот. Користь цієї риби для здоров'я зумовлена вмістом у ній білка, вітамінів і мінералів.

"Лосось особливо корисний для вас, тому що він багатий на омега-3 жирні кислоти та має низький вміст ртуті, яка може бути шкідливою для людини у великих кількостях", - зазначила експертка. Вона детально розповіла про переваги цього продукту для організму.

1. Зміцнює серце

Омега-3 жирні кислоти корисні для серця, оскільки вони можуть знижувати кров'яний тиск, рівень тригліцеридів та "поганого" холестерину.

"Омега-3 жирні кислоти, що містяться в лососі, можуть захистити ваше серце, особливо якщо його вживати в рамках середземноморської або рослинної дієти", - пояснила Зумпано.

2. Покращує роботу мозку

Додавання навіть невеликої кількості лосося до вашого раціону може покращити мислення і пам'ять, тобто когнітивну функцію.

"Риба з високим вмістом омега-3 жирних кислот має протизапальну дію та запобігає когнітивному старінню", - каже лікарка.

За її словами, дослідження, опубліковане 2022 року в журналі Neurology, свідчить, що вживання більшої кількості омега-3 жирних кислот може зміцнити гіпокамп - ділянку мозку, пов'язану з пам'яттю та навчанням.

3. Покращує психічне здоров'я

Управління з контролю за продуктами харчування та лікарськими засобами США рекомендує вживати дві порції риби щотижня. Але дослідження, яке вийшло 2018 року у виданні Wiley Online Library, показало, що навіть одна порція лосося на тиждень зменшує ризик депресії, особливо у жінок.

"Лосось також багатий на вітамін D, який, як показали дослідження, є критично важливим для психічного здоров’я. Він може допомогти покращити загальний настрій та регулювати сон", - повідомила Зумпано.

4. Збільшує м'язову масу

Лосось містить як білок, так і омега-3 жирні кислоти, які важливі для розвитку м’язів. Дослідження, опубліковане 2021 року в журналі National Library of Medicine, показало, що вживання двох порцій цієї риби на тиждень може значно збільшити м’язову масу (або загальну кількість м’язів).

"Лосось - це повноцінне джерело білка, багате на поживні речовини. Це чудовий вибір для нарощування м’язів", - запевнила експертка.

5. Зміцнює кістки

Лосось багатий на вітамін D, який бере участь у засвоєнні кальцію - важливого для міцності кісток мікроелемента.

"Вітамін D має вирішальне значення для засвоєння кальцію, здоров’я кісток та запобігання остеопорозу. Лосось – це природний спосіб забезпечити достатню кількість вітаміну D", - каже Зумпано.

Чи може бути вживання лосося небезпечним

Лосось, як правило, безпечний для вживання. Але варто бути обережними із сирою рибою через можливе зараження паразитами чи бактеріями.

"Однак для більшості людей користь лосося для здоров’я значно переважає ризики. Особливо якщо його купувати в авторитетного постачальника, а потім правильно готувати", - уточнила лікарка.

Раніше УНІАН писав, що краще - риба чи риб'ячий жир. На думку науковців, сардини як недороге й доступне джерело омега-3 та інших корисних для серця поживних речовин, таких як кальцій, калій і магній, можуть навіть стати найкращою альтернативою риб'ячому жиру.

Вас також можуть зацікавити новини: