Коли настає святковий період, здоров'я відходить на другий план.
У період свят люди віддають перевагу приготуванню їжі, купівлі подарунків, проведенню часу з родиною та друзями. За таких умов здоров'я відкладається на другий план. А тим часом, як зазначив доктор медичних наук, кардіолог Девід Сабгір, і в цей час не варто про нього забувати. Про це пише EatingWell.
"Свята – це час радості, але вони також можуть створювати додаткове навантаження на наше серце", - розповів він і додав, що згідно з медичним дослідженням, яке вийшло на сторінках сайту Національної медичної бібліотеки США, існує навіть спеціальний термін - "синдром святкового серця".
За словами Сабгіра, синдром святкового серця – це стан, який свідчить про патологічні проблеми з серцем, спричинені незвичайними, іноді нездоровими діями, до яких ми вдаємося у святковий сезон.
"Синдром святкового серця – це термін, який лікарі використовують для позначення порушень серцевого ритму, таких як фібриляція передсердь, що часто з’являється після періодів сильного вживання алкоголю, що часто спостерігається у вихідні або свята. Навіть люди, які рідко вживають алкоголь, можуть страждати, якщо вони зловживають алкоголем", - пояснив він.
До поширених симптомів синдрому святкового серця належать серцебиття, дискомфорт у грудях та задишка. У статті йдеться, що ці ознаки можуть виникати через поєднання вживання великої кількості алкоголю, вживання їжі з низькою поживністю та малорухливих звичок, коли погода стає холоднішою.
"Серце – це м’яз, і вживання алкоголю може вплинути на його роботу. Інші причини цього синдрому включають електролітний дисбаланс через зневоднення – алкоголь є сечогінним засобом, тобто він змушує вас частіше ходити в туалет, і під час цього втрачаються електроліти; переїдання, особливо солоної або з високим вмістом натрію їжі, яка може створювати навантаження на серце та підвищувати кров’яний тиск; стрес, який часто супроводжує святкові гуляння", - каже кардіолог.
"Гарна новина полягає в тому, що є прості кроки, які ми можемо зробити, щоб захистити наше серце під час святкового сезону та після нього. Важливою є помірність у вживанні алкоголю, і це справді головне, що ви можете зробити, щоб запобігти цьому. Інше, що ви можете зробити, щоб зменшити ризик, – це підтримувати водний баланс і отримувати достатній відпочинок", - каже Сабгір.
Коли ви не перебуваєте на святковій вечірці, важливо стежити, щоб до ваших страв входили поживні інгредієнти.
"Вибір продуктів, корисних для серця, може допомогти вам зменшити кількість натрію, який ви споживаєте. Наприклад, усі свіжі фрукти й овочі - авокадо, груші, цитрусові - корисні для серця, оскільки мають низький вміст натрію та містять клітковину й інші корисні поживні речовини, які підтримують здоровий кров’яний тиск. Моя порада – включати свіжий фрукт або овоч до кожного прийому їжі навіть під час свят", - наголосив лікар.
Він також рекомендує замінити деякі алкогольні напої на безалкогольні коктейлі.
Раніше УНІАН розповідав, що їсти для здоров'я серця, зокрема для зниження рівня холестерину. За словами експертів, у цьому випадку допоможуть листова зелень, овочі, ягоди, яблука, цільнозернові продукти, бобові, горіхи.