Найбільше цього вітаміну у жирних видах риби.
Вітамін D – це жиророзчинний вітамін, необхідний для засвоєння кальцію та росту клітин. Природним його джерелом є жирна риба, наприклад лосось, сардини та скумбрія. Про це пише Verywellhealth.
Риба багата на вітамін D завдяки тому, що харчується фітопланктоном і зоопланктоном. За інформацією Національного інституту охорони здоров'я США, ці організми плавають близько до поверхні води та поглинають сонячні ультрафіолетові промені, завдяки чому у них накопичується вітамін D.
Видання назвало 6 видів риби, у якій найвищий вміст цього вітаміну.
В одній порції (85 г) райдужної форелі міститься 16,2 мікрограма вітаміну D. За даними того ж Національного інституту охорони здоров'я США, така кількість риби забезпечує 81% добової норми вітаміну.
Крім того, у цій рибі є корисні жири, білок та інші вітаміни. Вона має ніжну, листкову консистенцію та м’який смак.
У ній вміст вітаміну D майже такий самий, як і в райдужній форелі. Також ця риба багата на омега-3 жирні кислоти.
Зазначається, що додавання корисних жирів до раціону знижує ризик серцевих захворювань, деменції та хвороби Альцгеймера.
У 85 грамах цієї риби - 14,2 мкг вітаміну D. За інформацією Міністерства сільського господарства США, в дикому лососі міститься більше вітаміну D, ніж у фермерському. Дослідження, опубліковане 2019 року в науковому журналі MDPI, показало, що порція лосося, вирощеного в Балтійському морі, містить від 556 до 924 міжнародних одиниць (МО) вітаміну D.
Лосось також багатий на вітаміни групи В, необхідні для росту клітин, відновлення ДНК, здоров'я мозку та нервової системи.
У порції із двох сардин міститься 1,2 мкг вітаміну D. Цю невелику рибу можна їсти просто з банки або додавати до салатів, пасти чи піци.
Сардини також багаті на омега-3 жирні кислоти, вітаміни групи В, білок і кальцій.
У 85 грамах тунця - 1 мкг вітаміну D. Тунця можна готувати на грилі, запікати, смажити на грилі або обсмажувати на сковороді. Ви також можете приготувати з нього салат, додавши селеру та цибулю. Як свіжий, так і консервований тунець багатий на вітаміни D та A, а також білок.
Важливо зазначити, що тунець містить ртуть - важкий метал, який з часом може спричинити серйозні проблеми зі здоров’ям. Управління з контролю за продуктами харчування та лікарськими засобами США радить вагітним жінкам і тим, які годують грудьми, розглянути види риби з нижчим вмістом ртуті.
85 грамів оселедця містять 4,5 мкг вітаміну D. Він багатий також на білок, кальцій, фосфор, калій і корисні жири. Маринований оселедець має вищий вміст натрію, ніж свіжий. Якщо у вас високий кров'яний тиск, краще уникати маринованого оселедця.
Раніше УНІАН розповідав про топ-5 найкорисніших рибних консервів. Зазначалося, що вони багаті на білок, омега-3 жирні кислоти, вітамін D і кальцій. При цьому вони зручні та доступні. Серед найкращих видів було названо сардини, лосось, тунець, скумбрію і анчоуси.