Чи допомагає імбир при високому тиску: дієтологи розкрили вплив спеції на організм

Введення у раціон певних продуктів може вплинути на здоров'я.

Харчування відіграє ключову роль у контролі та підтримці здорового кров'яного тиску, адже воно впливає на функцію кровоносних судин, запалення й метаболізм. Серед продуктів, які позитивно впливають на артеріальний тиск, є один, який ви, можливо, не використовуєте, і це імбир, пише Eatingwell у матеріалі, зміст якого перевірила та підтвердила дієтологиня Кейті Девідсон.

"Імбир містить кілька біоактивних сполук, головним чином гінгероли та шогаоли, які допомагають позитивно впливати на кров'яний тиск за допомогою кількох механізмів", — каже магістерка наук, дипломована спеціалістка Мішель Рутенштейн, посилаючись на дані дослідження, опублікованого на шпальтах ScienceDirect.

Видання назвало три переваги імбиру, завдяки яким він допомагає контролювати тиск.

1. Імбир допомагає розслабити кровоносні судини

Імбир містить понад 400 біоактивних сполук, зокрема гінгероли та шогаоли, які можуть підтримувати здоров'я серця. Дослідження, що вийшло на шпальтах Cureus, показало, що ці сполуки можуть сприяти розслабленню стінок кровоносних судин і незначному зниженню кров'яного тиску. Однак учені вивчали вплив на здоров'я більших доз імбиру, а не тих, які ми зазвичай споживаємо з їжею, тому не відомо, чи матимуть  ці менші дози такий самий ефект, наголошує видання.

Зареєстрована дієтологиня Мінді Хаар також зазначила, що потенційні переваги імбиру спостерігалися переважно у молодих людей без інших захворювань, як-от діабет другого типу. 

2. Імбир може зменшити запалення

Гінгероли, шогаоли та інші сполуки мають антиоксидантні та протизапальні властивості, які можуть допомогти захистити кровоносні судини від окислювального пошкодження, каже Рутенштейн. 

Проте і в цьому випадку більшість досліджень зосереджувалися на імбирних добавках, а не на імбирі у продуктах харчування чи напоях, тому незрозуміло, чи забезпечує вживання харчового імбиру такі ж переваги. 

Утім, достовірно відомо, що включення імбиру до раціону допоможе підтримати загальне здоров'я.

3. Імбир може замінити сіль

Імбир додає стравам насиченого, ароматного смаку, що допоможе вам зменшити споживання солі та інгредієнтів з великим вмістом натрію. 

Оскільки, за даними Американської асоціації серця, вживання надмірної кількості солі може сприяти хронічно високому кров'яному тиску, то додавання імбиру або інших насичених приправ - простий спосіб покращити смак, одночасно підтримуючи здоров'я серця. 

Скільки імбиру слід вживати

Оскільки дослідження все ще не дійшли остаточного висновку про користь імбиру для коров'яного тиску, то однозначно важко сказати, яку кількість імбиру слід вживати для здоров'я. Загалом, як зазначило видання, покращення кров'яного тиску часто спостерігається приблизно при 3 грамах сирого імбиру на день, що становить близько 1,5 чайної ложки.

"Потрібно провести більше досліджень, щоб дати остаточну відповідь, і кожна людина повинна проконсультуватися зі своїм лікарем", - наголосила Хаар. 

Чи всім безпечно вживати імбир

Імбир, як правило, безпечний у помірних кількостях, але високі дози можуть взаємодіяти з певними ліками, зокрема із препаратами для розрідження крові та деякими препаратами для лікування високого кров'яного тиску. 

"Людям, які приймають ліки від кров’яного тиску, слід уважно стежити за своїм артеріальним тиском, оскільки зміни в раціоні, такі як додавання імбиру, можуть призвести до його занадто сильного зниження", — пояснила Рутенштейн. 

Крім того, за словами дієтологів, іноді вживання великої кількості імбиру може призвести до розладу шлунка або інших проблем із травленням. 

Якщо у вас є якісь сумніви щодо імбиру або ви приймаєте певні ліки, найкраще - порадитися з лікарем, перш ніж змінювати спосіб харчування. 

Водночас, кажуть експерти, треба пам'ятати, що яким би корисним не був імбир, додавання його до раціону не замінить медикаментозного лікування.

Раніше УНІАН писав про 4 найкорисніші заморожені овочі, які допоможуть знизити тиск. За словами дієтологів, насправді заморожені овочі такі ж поживні, як і свіжі, а в деяких випадках вони навіть корисніші. У списку, озвученому експертами, - брюссельська капуста, шпинат, броколі, цвітна капуста.

Вас також можуть зацікавити новини: