Перед тим, як починати різати важливо заточити ніж, а рухи мають бути плавними.
Фізики провели серйозне наукове дослідження та виявили, що зменшити подразнення очей допоможуть два фактори. Це повільні рухи під час нарізання цибулі та використання настільки гострих ножів, наскільки дозволяють ваші вміння та точильний камінь, пише Independent.
Вчені пояснили, що під час нарізання цибулі люди плачуть, бо в очах виникає хімічна реакція. Цибуля містить летючі рідкі сполуки - син-пропанетіал-S-оксид. Вона виділяється в повітря під час нарізання цього овоча та активує нервові закінчення в рогівці.
У дослідженні, опублікованому в журналі PNAS, розповідається про проведену оцінку факторів, що призвели до виділення різних об'ємів рідини у вигляді аерозолів під час нарізання цибулі.
У дослідженні вчені різали цибулю за допомогою спеціальної гільйотини, яку можна було оснастити різними типами лез, а також покривали шматочки цибулі фарбою, щоб краще спостерігати за процесом різання.
У кожному випробуванні вчені змінювали розмір ножа, його гостроту та швидкість різання, а також використовували мікроскоп для ретельного вимірювання ножів перед використанням.
Відео, записані під час дослідження, показали різницю в кількості виділеного цибулевого соку – міру ступеня подразнення очей, яке могла викликати кожна подрібнена цибуля.
Дослідники виявили, що розпилення аерозолів пов'язані з гостротою ножа та швидкістю, з якою кожен рух ножа різав цибулю: чим гостріший ніж і чим повільніше він рухається, тим менше розпилення соку цибулі.
"Швидші або тупіші леза значно збільшують як кількість, так і енергію викинутих крапель", – написали автори дослідження.
Вони пояснили, що тупіші ножі ніби тиснули на цибулю, змушуючи її шари згинатися всередину і потім відскакували назад, виштовхуючи сік у повітря. А коли краплі соку підкидали в повітря, вони розпадалися на дрібніші краплі і викидали ще більше їдучих сполук. А швидше різання, як з’ясували дослідники, призводить до більшого витоку соку. І як наслідок – до більшого подразнення очей.
"Тримайте ножі гострими та ріжте обережно, щоб менше розбризкувати", – радять автори дослідження.
Вчені також вирішили перевірити поширену думку про те, що охолодження цибулі перед нарізанням зменшує подразнення очей. Вони охолоджували цибулю при температурі 1 градус Цельсія протягом 12 годин і порівнювали результати зі зразками кімнатної температури. Дослідники не виявили "суттєвої різниці між двома станами".
Нагадаємо, що шеф-кухарка з американського телевійзійного шоу Сара Бредлі продемонструвала просту, але ефективну пораду щодо безпеки на кухні. Вона радить використовувати кухонний рушник під час нарізання твердого сиру, щоб захистити долоні від ножа.