Найстаріша жінка в світі прожила 117 років: розкрито секрети її довголіття

Причиною довголіття жінки є не лише везіння, стверджують дослідники.

У віці 117 років Марія Браньяс увійшла до Книги рекордів Гіннеса як найстаріша людина у світі. І дослідники відзначають, що причиною цьому є не просто везіння, пише Fox News.

Незадовго до смерті жінки, 19 серпня 2024 вчені взяли вивчили зразки її генів, аби визначити фактори довголіття. Зокрема вони виявили, що біологічний вік жінки був молодшим за хронологічний. У неї не було жодних проблем зі здоров'ям, окрім поганого слуху та деяких обмежень у мобільності, а її розум був "абсолютно ясним". 

Вчені відзначають, що в жінки не було генних варіантів, пов’язаних із ризиком розвитку таких патологій, як рак, хвороба Альцгеймера чи порушення обміну речовин.

Водночас в організмі жінки виявили значну кількість бактерій Bifidobacterium, що пояснюють частим споживанням йогурту. Зазначається, що це могло бути однією з причин її довголіття. Крім того, у жінки був низький рівень "поганого" холестерину та високий рівень "хорошого". Також вона ніколи не палила та не вживала алкоголь.

Загалом вчені виявили шість факторів, які дозволили Браньяс прожити 117 років: 

  • "захисний і стійкий" геном з варіантами, пов'язаними з довголіттям і захистом від серйозних захворювань;
  • метаболізм, що швидко виводить небезпечні жири і цукри;
  • низький рівень запалення;
  • ефективна імунна система, здатна атакувати мікроорганізми-загарбники, не вражаючи клітини (таким чином уникаючи аутоімунних захворювань);
  • корисний мікробіом, характерний для набагато молодшої людини, з декількома протизапальними бактеріальними ланцюжками;
  • біологічний вік приблизно на 23 роки молодший за її хронологічний вік.

Дослідники відзначили, що старіння - це "дуже індивідуалізований процес", який формується багатьма генетичними та екологічними факторами. Тому результати дослідження є доволі обмеженими. На тлі цього дослідники закликають ставитися до них з обережністю. 

Інші секрети здоровʼя

Раніше стало відомо, що існує кілька продуктів, які здатні знизити артеріальний тиск. Серед них несолоні горіхи – волоські горіхи, мигдаль і фісташки. Втім, враховуючи, що горіхи мають високий відсоток жирів, вчені радять також звернути увагу на свіжі фрукти і овочі, а особливо ягоди, банани і листову зелень.

Крім того, щоб тримати тиск у нормі, допоможуть постійні фізичні вправи, зменшення вживання солі та постійні перевірки.

Вас також можуть зацікавити новини: