Горіхи є джерелом низки корисних вітамінів і мікроеліментів.
Фундук - це вид лісового горіха, який можна їсти сирим або смаженим. Він є джерелом необхідних поживних речовин, таких як кальцій, магній і калій, і може позитивно вплинути на ваш організм.
Дієтологиня Карина Толентіно для Very well health розповіла, що фундук пропонує безліч вітамінів, мінералів, фітостеролів і антиоксидантів для загального раціону.
Згідно з даними Міністерства сільського господарства США, в 1 унції фундука, а це приблизно 21 ядро, міститься:
Контроль ваги
Довгострокове споживання горіхів пов'язане з меншим набором ваги або ожирінням. Передбачувані причини цього:
Підтримують здоров'я серця і знижують ризик захворювань
Фундук містить мононасичені жири, які сприяють здоров'ю серця. Часте вживання горіхів пов'язане з нижчим ризиком ішемічної хвороби серця і зниженням чинників ризику серцево-судинних захворювань, як-от:
Деякі рандомізовані контрольовані дослідження показали, що вживання горіхів може сприяти:
Втамування голоду і відчуття ситості надовго
Горіхи, такі як фундук, здатні ефективно вгамувати апетит, оскільки багаті на клітковину та білок. Вони також можуть замінити ультраоброблені закуски, як-от чіпси, які мають менше користі для здоров'я та часто призводять до значних стрибків і перепадів цукру в крові, залишаючи відчуття голоду незабаром після їхнього вживання.
Поліпшення здоров'я травної системи
Нерозчинна клітковина, що міститься у фундуку, допомагає кишківнику вбирати воду і збільшує об'єм відпрацьованих продуктів, прискорюючи їхнє проходження і виведення. Це допомагає запобігти закрепам і може знизити ризик виникнення деяких видів раку травної системи.
Фундук можна їсти сирим або смаженим. Обсмажування фундука знижує вміст афлатоксинів - токсинів, що виробляються певним грибком, що робить його безпечнішим для вживання, ніж сирий фундук. Крім того, вона змінює їхній поживний профіль, що призводить:
Деякі дослідження показали, що лушпиння фундука містить велику кількість антиоксидантів. Лушпиння відходить саме по собі після обсмажування, і його зазвичай видаляють і викидають. Автори дослідження 2023 року вважають, що збереження лушпиння або вживання його окремо для збереження антиоксидантів може бути корисним.
Солоний фундук збільшує споживання натрію, що може сприяти розвитку високого кров'яного тиску. Крім того, він може пересушити слизову оболонку рота і викликати невелике запалення.
Фундук належить до сімейства лісових горіхів. Наявність алергії на один горіх не обов'язково означає, що у вас буде алергія на інші, але це часто буває. Крім того, близько 30% людей, які страждають на алергію на арахіс, також мають алергію на лісові горіхи.
Якщо ви ніколи раніше не куштували фундук, почніть з невеликої кількості, щоб виключити реакцію. Вживання занадто великої кількості горіхів може призвести до харчової токсикоінфекції, симптоми якої можуть варіюватися від легкого до важкого захворювання.
Раніше УНІАН писав, чим корисні фісташки для організму.