Цей овоч містить вітаміни C і K, які сприяють виробленню колагену і допомагають захистити організм від запалень.
Від болю в суглобах до скутості та набряклості - артрит може доставляти неймовірний дискомфорт. Ліки, фізіотерапія та активний спосіб життя - все це ключові чинники в лікуванні артриту, але є ще один важливий елемент, який часто не беруть до уваги - харчування.
Видання Eating Well пише, що серед безлічі продуктів, які можуть допомогти за симптомів артриту, особливо виділяється броколі.
Броколі, багата антиоксидантами, важливими поживними речовинами і потужною сполукою під назвою сульфорафан.
"Включення броколі до свого раціону може допомогти забезпечити довгостроковий протизапальний ефект", - каже дієтологиня Діана Хан.
Також експерти пояснили, чим корисна броколі.
"Вітамін C - антиоксидант, який допомагає захистити клітини від ушкоджень, зменшити запалення і підтримати вироблення колагену, необхідного для здоров'я суглобів і сполучних тканин", - каже дієтологиня Максін Йунг.
Всього одна порція сирої броколі містить майже 70 міліграмів вітаміну C, що становить приблизно 75% добової потреби дорослого чоловіка і близько 100% добової норми для жінок.
Броколі багата на вітамін K, важливу поживну речовину, необхідну для здоров'я кісток. Він також має антиоксидантні властивості, які допомагають захистити організм від запалень та інших пошкоджень, спричинених вільними радикалами.
"Вітамін K підтримує здоров'я кісток і сприяє зниженню рівня маркерів запалення в крові", - каже Йунг.
Дослідження показали потенційний зв'язок між вищим споживанням вітаміну K і нижчим ризиком розвитку остеоартриту. Вітамін K може допомогти сповільнити прогресування захворювання у тих, хто вже страждає від нього.
Броколі багата на сполуку під назвою сульфорафан, яка може допомогти зменшити запалення суглобів і захистити від руйнування хрящової тканини, каже ревматолог Сваті Медхекар.
Є також деякі дослідження, які показують, що броколі може запобігти або уповільнити розвиток ревматоїдного артриту.
Крім броколі, сульфорафан також міститься в інших хрестоцвітних овочах, таких як цвітна капуста і звичайна капуста.
Броколі багата на клітковину, яка безпосередньо підтримує здоров'я кишківника і побічно допомагає здоров'ю суглобів.
"Дисбаланс у мікробіомі кишечника може призвести до запалення, що впливає на здоров'я суглобів", - зазначила Медхекар.
Серед багатьох переваг клітковина підтримує здоров'я кишечника, живлячи корисні бактерії, які допомагають зменшити запалення. У дослідженні, опублікованому в журналі Med, вчені виявили зв'язок між поганим здоров'ям кишківника і збільшенням тяжкості ревматоїдного артриту.
"Дієти з високим вмістом клітковини, особливо ті, в яких її кількість становить щонайменше 19 грамів на день, пов'язані з більш низьким рівнем запалення і зниженням ризику розвитку ревматоїдного артриту", - каже Йунг.
Кожна порція броколі містить близько 2 грамів клітковини.
Раніше УНІАН писав, що дієтологи назвали "протизапальний" продукт №1, який варто їсти більше.