Що станеться з вашим сном, якщо ви припините пити каву

Експерти розповіли, як знизити ймовірність виникнення синдрому відміни прийому кофеїну.

Якщо ви відмовитеся від кави, ваш сон має покращитися. Однак, як стверджують експерти, статися це може не відразу. І чим більше кави ви п'єте, тим важчим може бути цей перехід, пише healthdigest.com.

"Причина, через яку кава може ускладнювати сон, полягає в тому, що кофеїн перешкоджає денному накопиченню в мозку хімічної речовини, відомої як аденозин. Що вищий рівень аденозину в мозку до кінця дня, то сильніше ви втомлюєтеся до ночі", - ідеться в публікації.

Згідно з опитуванням, проведеним у 2023 році, майже 80% учасників, які щодня п'ють каву, повідомили, що випивають дві або більше чашок протягом робочого тижня. І в людей із вищим споживанням кави різке припинення її вживання може призвести до порушень циклу сну.

"У завзятих любителів кави ці порушення сну можуть набути форми безсоння, одного з багатьох потенційних симптомів припинення вживання кофеїну", - говориться у публікації.

Експерти рекомендують скорочувати споживання кави поступово, і з часом симптоми вщухнуть. Передбачається, що цикл сну знову вирівняється через 7-14 днів. Зазначається, що після закінчення цього часу спостерігається поліпшення сну.

"Наприклад, спробуйте знизити споживання кави на 50% протягом першого тижня, потім зменшіть його вдвічі ще раз на другому тижні, і так далі. Таким чином, ви можете знизити ймовірність виникнення синдрому відміни приймання кофеїну, який також може включати головні та м'язові болі, нудоту, затуманення свідомості, запори та денну сонливість", - наголошується в публікації.

Нагадаємо, раніше УНІАН назвав 3 добавки до кави, які знизять рівень холестерину в крові.

Вас також можуть зацікавити новини: