Деякі продукти, які зазвичай вважаються високовуглеводними, також багаті на білок.
Немає сумнівів у тому, що яйця - чудове джерело білка. Але якщо потрібно більше джерел білка, то є інші варіанти.
"Деякі продукти, які традиційно вважаються високовуглеводними, містять дивовижну кількість білка", - цитує дієтолога Джостена Фіша видання Eating Well.
Для здоров'я серця варто включати в раціон різноманітні білки. Одне з досліджень, у якому взяли участь понад 12 000 людей, показало, що у людей, які щотижня включали у свій раціон щонайменше чотири види білка, таких як яйця, м'ясо, цільні злаки та бобові, ризик розвитку гіпертонії був на 26% нижчим порівняно з тими, хто отримував менше різноманітних продуктів.
Для оптимального здоров'я і підтримання м'язової маси Фіш рекомендує вживати 20-30 грамів білка за один прийом їжі і 15 грамів білка за один перекус. У цьому допоможуть пісне м'ясо, птиця, грецький йогурт, риба, морепродукти і яйця, а також рослинні продукти.
Усього 1 чашка вареної чорної квасолі містить 15 грамів білка, а також 15 грамів клітковини. Водночас в одному яйці міститься 6 грамів білка. Крім того, квасоля містить мінерали, такі як кальцій, фолат і калій.
Як і квасоля, сочевиця належить до сімейства бобових, і вона дуже поживна. Всього 1 чашка вареної сочевиці містить майже 18 грамів білка. Сочевиця буває зелена, коричнева, чорна, червона і жовта, і кожен вид має свій смак і текстуру.
Хоча нут також належить до категорії бобових, він настільки універсальний, що заслуговує на окрему згадку. Одна чашка вареного нуту містить майже 15 грамів білка і 13 грамів клітковини. Нут також є хорошим джерелом холіну - поживної речовини, важливої для метаболізму і здоров'я серця.
Якщо ви любите їсти рис, але хочете отримати більше білка, спробуйте кіноа. Це зерно містить 8 грамів білка і 5 грамів клітковини в 1 чашці готової порції. Кіноа - одне з небагатьох рослинних джерел повноцінного білка. Крім того, це хороше джерело заліза.
Фарро - це стародавнє зерно пшениці. На чверть чашки сухої фарро припадає 6 грамів білка, що відповідає приблизно ½ чашки вареної. Багато людей описують смак фарро як горіховий, і в нього приваблива текстура.
Хоча макарони традиційно не вважаються їжею, багатою на білок, але пасту з цільної пшениці варто включити у свій раціон. 1 чашка зварених спагеті з цільної пшениці містить 7 грамів білка. Такі макарони мають більш горіховий смак, ніж рафіновані макарони з білого борошна.
Раніше УНІАН писав, що дієтологи назвали 10 найкорисніших суперпродуктів у 2025 році.