Селен міститься у м’ясі, яйцях, горіхах, грибах.
Селен необхідний в організмі для боротьби з інфекціями, нормальної функції щитовидної залози, гормонального обміну, а також здоров’я клітин. Видання Verywell Health назвало продукти, які потрібно ввести у свій раціон, щоб забезпечити споживання достатньої кількості селену.
Зазначається, що селен зв’язується з білком, тому продукти, багаті на білок, зазвичай мають високий вміст селену. Також селен є у воді, ґрунті, тому на нього багаті риба, морепродукти, а також продукти рослинного походження.
Одна унція бразильських горіхів (приблизно шість горіхів) містить 544 мікрограми селену.
Хорошим джерелом селену є такі види морепродуктів, як жовтоперий тунець (92 мкг), сардини (45 мкг) і варені креветки (42 мкг).
Свинина багата на білок, а отже, й на селен. Свиняча відбивна вагою 3 унції (близько 85 г) містить 37 мкг селену. Яловичий стейк такою ж вагою теж містить 37 мкг селену, а три унції яловичої печінки - 28 мкг селену.
У трьох унціях смаженої індички міститься 26 мкг селену. А три унції легкого м’яса курки поповнять ваш організм 22 мкг цього мікроелемента.
У двох шматочках цільнозернового хліба міститься 16 мкг селену, а у двох шматочках білого хліба - 12 мкг. 100 грамів насіння соняшнику забезпечить організм 18 мкг селену.
Одна чашка вареного довгозернистого коричневого рису містить 12 мкг селену. А в чашці вареної вівсяної каші є 13 мкг селену.
Одна чашка кисломолочного сиру з жирністю 2% містить 20 мкг селену, а чашка знежиреного йогурту - 8 мкг селену. В чашці 1% молока є 6 мкг цього мікроелемента.
Яйця теж багаті на білок та селен. Одне велике яйце, зварене круто, містить 15 мкг селену.
Одна чашка консервованої квасолі містить 13 мкг селену. А в одній чашці вареної сочевиці є 6 мкг селену. Також на пів склянки вареного зеленого горошку припадає 1 мкг селену.
Гриби є чудовим вибором для людей, які шукають нем’ясні джерела білка. Пів склянки смажених на грилі грибів портабелла містять 13 мкг селену.
Деякі продукти рослинного походження, такі як шпинат, також містять селен. Пів склянки замороженого вареного шпинату містить 5 мкг.
Одна унція сухих смажених фісташкових горіхів містить 2 мкг селену.
Одна запечена картоплина містить близько 1 мкг селену.
Банани відомі високим вмістом калію, але вони також містять селен. Одна чашка нарізаних бананів містить 1,5 мкг селену.
Раніше УНІАН розповідав про 10 переваг чорного чаю. На думку учених, якщо вживати три або більше чашки чорного чаю щодня, можна зменшити ризик деяких хронічних захворювань.
Також цей напій у складі збалансованої дієти може стати ефективним засобом покращити загальне самопочуття.