Ці 6 добавок до вівсянки краще уникати: експерти назвали їх та пояснили чому

Багато людей полюбляють додавати до вівсянки якісь солодкі продукти.

Вівсянка є корисним сніданком, який багатий на клітковину, проте важливо, якими добавками ви користуєтеся для покращення смаку. Додавання цукрових добавок, таких як сироп, цукор або сушені фрукти, може зробити вівсянку менш корисною та підвищити ризик хронічних захворювань. Тому видання verywell health назвало 6 добавок до вівсянки, які не варто використовувати. 

Цукор

Додавання цукру до вівсянки може з часом підвищити ризик хронічних захворювань. Зокрема рафіновані цукри, включаючи білий та коричневий, швидко підвищують рівень глюкози у крові, внаслідок чого ви схильні до набору ваги, ожиріння, цукрового діабету 2 типу та серцевих захворювань. 

"Замість цукру спробуйте підсолодити свою миску вівсянки свіжими ягодами або йогуртом - це більш здоровий варіант. Якщо ви звикли до підсолодженої вівсянки, спробуйте зменшити кількість цукру вдвічі і поступово відвикнути від нього", - порадили у матеріалі.

Сироп

Підсолоджені сиропи, такі як кленовий, за своєю солодкістю схожі на рафінований цукор. Такий продукт різко підвищує рівень цукру в крові та може сприяти збільшенню ваги та ризику хронічних захворювань. 

"На щастя, існують більш здорові варіанти добавок, які мають такий самий солодкий смак. Спробуйте посипати вівсянку стевією. Вона отримується з рослини стевії і має набагато солодший смак, ніж білий цукор", - підкреслили у verywell health. 

Карамелізовані горіхи

Попри те, що ці горіхи смачні, вони містять велику кількість цукру та порожніх калорій. Тому замість цього спробуйте додати мигдаль, кешʼю або волоські горіхи. Таким чином вони нададуть вашому сніданку хрусткості без додавання цукру.

"Горіхи багаті на білок, клітковину та корисні жири, які забезпечують відчуття ситості та задоволення до обіду. Вони також містять антиоксиданти, які зменшують запалення в організмі", - запевняють у виданні.

Шоколадні чипси 

Додавання шоколадних чипсів до вівсянки може збільшити вміст цукру та калорій у вашому здоровому сніданку. Шоколадні чипси мають багато калорій, цукру та жиру. 

"Якщо ви хочете додати до сніданку нотку шоколаду, спробуйте невелику кількість какао-порошку або стружки темного шоколаду. Какао багате на антиоксиданти, які, як доведено, знижують ризик серцевих захворювань", - додають у публікації.

Сухофрукти

Сухофрукти є популярною добавкою до вівсянки, однак їх краще вживати з обережністю, адже вони містять багато цукру. 

"Оскільки вони висушені, вони не дають відчуття ситості від вмісту води. Це означає, що легко з'їсти велику кількість, перш ніж відчути ситість", - пояснили у verywell health. 

Тому замість сухофруктів експерти радять обирати такі фрукти, як:

  • чорниця;
  • полуниця;
  • нарізані вишні;
  • нарізані яблука.

Незбиране молоко

За словами фахівців, підсолоджені вершки та жирні молочні продукти дають вашій страві велику кількість цукру та жиру. Тому замість молока спробуйте додати до вівсянки молочні продукти з меншою кількістю калорій та жиру. 

"Нежирний йогурт, грецький йогурт і сир додають густоти, а також білка, який насичує. Для більшого смаку додайте трохи улюбленої спеції, наприклад, кориці або мускатного горіха", - рекомендують у матеріалі.

Інші поради щодо здоровʼя

Раніше дієтологи розповіли, що робити, якщо не виходить заснути. Зокрема вони радять їсти перед сном вишні, горіхи та насіння, індичку, молочку, ромашковий чай та інші продукти. 

Також дієтологи пояснили, яке насіння корисніше для здоровʼя - соняшникове чи гарбузове. Виявилося, що ці продукти є улюбленими більшості дієтологів, оскільки містять корисні жири, клітковину та мають чудовий смак.

Вас також можуть зацікавити новини: