Не завжди домашня кава має такий же багатий смак, як у кав'ярні.
Зараз буквально на кожному кроці є кав'ярні, де можна насолодитися фантастичною кавою. Часто так буває, що вдома не вдається домогтися такого ж казкового смаку, навіть якщо придбали ті самі зерна, що й у кав'ярні.
Видання Eating Well з'ясувало головні помилки, які псують каву, коли її готують удома.
Три основні моменти:
Кава може змусити вас повірити, що її приготування - це мистецтво, але це ціла наука. А оскільки в ній так мало інгредієнтів, пропорції важливі як ніколи. Саме тому неточність у вимірах є причиною №1, через яку ви не отримуєте потрібних результатів.
"Незалежно від того, наскільки хороші ваші зерна, точність - ключ до збалансованого приготування", - каже Ліндсі Созіо, засновниця денверської кав'ярні Lavender Coffee Boutique. "Занадто багато кави або занадто мало води призводять до надмірної екстракції, через що смак буде гірким; занадто мало кави або занадто багато води призводять до недостатньої екстракції - кислий і слабкий смак".
Однак поняття "ідеальна чашка кави" може бути різним для кожного, а отже, вимірювання залежить не стільки від кількості меленої кави в ложці, скільки від ідеального співвідношення.
"У більшості випадків під час краплинного заварювання або заливки співвідношення кави та води становить 1 до 18, тобто на кожен грам кави припадає 18 грамів води", - пояснює Адам Келлі, власник кав'ярні Leopard Forest Coffee Company у штаті Південна Кароліна.
З іншого боку, Сантос у своїх кафе використовує співвідношення 1 до 17. Маккарті рекомендує почати зі співвідношення 1 до 16 для більшості методів крапельного заварювання і далі регулювати його на свій смак.
"Інвестиції в дорогу кавоварку і нехтування якістю кавомолки - поширена помилка. Хороша кавомолка необхідна для забезпечення стабільного розміру часток, що істотно впливає на екстракцію і смак",- пояснює Созіо.
За словами Келлі, важливо пам'ятати - крупний помел для тривалішого часу заварювання і дрібний - для коротшого.
"Наприклад, френч-прес - це процес повного занурення, який займає близько шести хвилин, і для нього використовується більший помел, схожий за розміром на панірувальні сухарі або морську сіль. Навпаки, еспресо - це метод екстракції під тиском, час заварювання становить 20-30 секунд, а розмір помелу нагадує борошно або цукрову пудру".
Крапельна кава машинного приготування перебуває десь посередині, але, як підкреслює МакКарті, найважливіше - підібрати помел відповідно до процесу.
Емі Сміт, кооператор EXO Coffee з Тусона, штат Аризона, радить: "Щоб отримати найкращий помел, використовуйте кавомолку із задирками, а не ножову кавомолку.
"Хоча вам не потрібна комерційна система фільтрації води зі зворотним осмосом, відсутність базового фільтра абсолютно точно вплине на смак кави. Від хлорних добавок у воду до мінералів, старих труб у вашому багатоквартирному будинку або сильного накипу в різних регіонах світу - все це розбавляє та псує напій. Це особливо актуально для холодного заварювання", - розповів Тейлер Джексон, менеджер з операцій і виконавчий бариста The Grind.
Температура води - ще одна динамічна змінна. Усі експерти сходяться на думці, що ідеальна температура для приготування крапельної кави в побутових машинах становить 90-94°С.
"Заварювання за температури нижче 90°С призведе до зниження екстракції", - каже Келлі, а Сміт називає це основною причиною кислого смаку.
З іншого боку, зазначає Келлі, "під час заварювання вище 96°С починається екстракція з нерозчинних волокон зерен, що гарантує терпку або гірку каву". За словами Сміта, це найпоширеніша помилка, через яку кава виходить гіркою.
Раніше УНІАН писав, коли вранці можна пити каву.