Як правильно готувати каву у свіжозмелених зернах: колишній бариста розповів усі секрети

За словами експерта, свіжозмелені кавові зерна слід заварювати протягом 30 хвилин після помелу

Зазвичай люди, які люблять пити каву, мають вдома кавомолку, аби насолоджуватися свіжим напоєм. Мелення власних зерен займає більше часу, однак якість отриманої кави є набагато кращою. Водночас багатьох цікавить питання, якщо змолоти зерна, то варто зачекати з приготуванням кави чи можна робити її одразу. На це відповів колишній бариста та кавовий експерт Метт Вудберн-Сіммондс для The TakeOut

"Свіжозмелені кавові зерна слід заварювати протягом 30 хвилин після помелу. Коли ми подрібнюємо зерна, ми вивільняємо всі летючі олії з центру зерен, які дають весь чудовий аромат у вашу заварку. Ці олії повільно випаровуються, і приблизно через 40 хвилин після подрібнення вони повністю зникають, забираючи з собою всі ці смачні аромати", - пояснив експерт.

Попри те, що 30 хвилин є максимальним часом, на який варто залишати мелені зерна, варто знати, що "чим довше ви залишаєте мелену каву, тим більш позбавленою смаку вона стає".

Тому колишній бариста радить "молоти, а потім одразу заварювати, щоб якомога більше ароматичних олій із зерен потрапило у вашу чашку".

Водночас у сучасному світі інколи складно знайти декілька додаткових хвилин, аби змолоти кавові зерна, тому багато кавоманів роблять напій вже з порційного помелу. Проте Вудберн-Сіммондс наголосив, що це є величезною помилкою. 

"Ніхто не може дозволити собі періодичний помел кави. Для кожної чашки вона має бути свіжомеленою. Навіть найбільш завантажені кав'ярні не мелють каву для своїх еспресо-машин порційно. Швидкість, з якою ароматичні сполуки окислюються і руйнуються через кілька хвилин після помелу, означає, що якщо ви не плануєте випити кілька чашок кави протягом наступних 20 хвилин, вам не варто використовувати порційний помел", - підкреслив кавовий експерт.

У The TakeOut додали, якщо вам не подобається свіжа кава, то ви можете просто купувати мелену каву в пакетах, однак якщо ви полюбляєте приготування найкращої кави в домашніх умовах, то додаткові декілька хвилин цього варті. 

Інші цікавинки про каву

Раніше екс-бариста назвала 12 непоєднуваних смаків, які не варто додавати в каву. До цього переліку увійшли м'ята, лимон, апельсин, грейпфрут, яблуко та інші продукти.

Водночас туристи розповіли, де у світі найсмачніша кава. Зокрема вони зійшлися на думці, що неймовірно смачну каву подають у В'єтнамі та Японії. Зокрема туристи радять спробувати яєчну каву у в'єтнамському місті Ханой.

Вас також можуть зацікавити новини: