Нігті багато чого можуть розповісти про ваш організм.
Доктор Девід Сінклер, фахівець із генетики з Гарвардської медичної школи, заявив, що можна передбачити тривалість життя, ґрунтуючись на швидкості росту нігтів.
Він пояснив, що здоров'я нігтів є важливим показником швидкості оновлення клітин в організмі. Адже чим швидше організм генерує нові здорові клітини, тим краще він захищений від вікового погіршення, пише Daily Mail.
Сінклер послався на дослідження 1979 року, в якому вчені прикріпили до нігтів сотень людей крихітні вимірювальні стрічки та відстежували їхній зріст протягом кількох років.
З'ясувалося, що швидкість росту нігтів знижується на 0,5% на рік після 30 років. Якщо ваші нігті ростуть швидше, ніж у однолітків, і їх доводиться стригти частіше, це може свідчити про уповільнене старіння, припустили дослідники.
Зміни зовнішнього вигляду нігтів можуть сигналізувати про різні проблеми зі здоров'ям. Поперечні борозенки часто трапляються у літніх людей, оскільки з віком сповільнюється утворення нових клітин.
Однак у молодих людей вони можуть вказувати на:
Чорні плями під нігтями можуть бути ознакою меланоми (раку шкіри) або бородавки, що росте під нігтьовою пластиною. Білі плями і смуги можуть сигналізувати про нестачу цинку, кальцію або заліза, а також про грибкову інфекцію. Округлення і потовщення нігтів ("барабанні палички") часто пов'язане з низьким рівнем кисню в тканинах. Це може бути ознакою хронічних захворювань серця або легенів.
Одна з причин - погіршення кровообігу з віком. До нігтів надходить менше поживних речовин, що уповільнює їхній ріст.
Також важливу роль відіграють харчування і гормональний баланс. Наприклад, під час статевого дозрівання та вагітності нігті можуть рости швидше.
Раніше УНІАН повідомляв, що було названо 6 продуктів, які допоможуть прожити довше. Довголіття зумовлене двома ключовими факторами: шляхами сприйняття поживних речовин і мікробіомом кишківника.
Крім того, ми розповідали, що станеться з тілом, якщо взимку ви будете їсти апельсини щодня. Апельсини багаті вітаміном С, фолатом і антиоксидантами, які полегшують для організму боротьбу з мікробами.