Консервовані продукти зручні, а якщо їх правильно обрати - можуть бути і корисними.
Консервовані продукти зручні, доступні та можуть бути такими ж поживними, як і свіжі, тому ними варто запастися. Про це пише Verywellhealth.
Дієтологиня-нутриціологиня Джеймі Джонсон погоджується з тим, що люди, які регулярно вживають консерви, можуть отримати більше поживних речовин загалом і розвинути здоровіші харчові звички. У зв'язку з цим видання назвало 6 видів консерв, які варто зберігати у себе в коморі.
Маючи під рукою консервовану квасолю, легко можна включити цей поживний продукт до свого раціону. Він може сприяти здоров'ю серця, травленню та контролю ваги. За даними Міністерства сільського господарства США, консервована квасоля багата на білок, залізо, клітковину, магній, калій, цинк, фолат.
Утім, варто пам'ятати, що вона може містити багато натрію, тому перед використанням рідину з консерви варто, а її вміст промити або обрати консерву з низьким вмістом натрію.
Помідори містять потужний антиоксидант лікопен. Дослідження, опубліковане 2022 року у виданні MDPI, свідчить, що його дія може посилюватися під час процесу консервування.
За даними учених, лікопен підтримує здоров'я серця, зменшує прояви закрепу, знижує ризик діабету другого типу. Крім того, консервовані помідори містять інші необхідні поживні речовини: вітамін С, калій, магній.
Консервований гарбуз має низьку калорійність, він багатий на вітамін А та інші ключові поживні речовини. Лише одна чашка консервованого продукту містить 7 грамів (г) клітковини та понад 200% від добової норми вітаміну А.
Крім того, у консервованому гарбузі є значна кількість магнію, заліза, калію, вітамінів С та Е. Дієтологи радять обирати різновиди консерв без додавання цукру чи натрію.
Консервований тунець містить багато пісного білка та омега-3 кислот, які мають протизапальні властивості, а це ключове для здоров'я серця. У цій рибі також є кальцій, вітамін D, селен, залізо.
Тим, хто дбає про своє здоров'я, експерти радять обирати тунець, консервований без олії, щоб уникнути надмірної кількості калорій і жиру, а також орієнтуватися на варіанти з низьким вмістом натрію або "без додавання солі".
Вагітним або жінкам, які годують грудьми, перш ніж вживати тунець, варто проконсультуватися з лікарем і визначити, яка кількість риби безпечна. Адже тунець відомий тим, що у його складі є ртуть.
Цей поширений консервований овоч містить мало вуглеводів і калорій, проте він багатий на поживні речовини. В одній склянці консервованого продукту - майже 4 г клітковини та понад 2 г білка. Крім того, у ньому є вітаміни C, B та A. Хоча, як свідчить дослідження, опубліковане 2024 року на шпальтах Frontiers Media SA, певна харчова цінність стручкової квасолі під час процесу консервування втрачається.
Коли свіжий ананас недоступний, консервований може бути підходящою альтернативою. Зі склянки продукту ви отримаєте майже 20% від добової норми вітаміну С, що позитивно впливає на функцію імунної системи, засвоєння заліза, загоєння ран, метаболізм.
Обирайте консервований ананас (та інші фрукти) у воді або власному соку, а не в сиропі з високим вмістом доданого цукру чи штучних підсолоджувачів. Оскільки ананас має вищий глікемічний індекс (це означає, що він може швидко підвищити рівень цукру в крові), подумайте про те, щоб поєднати його із продуктами з високим вмістом білка: йогуртом, молоком.
Раніше УНІАН писав про 13 найкорисніших рибних консервів, якими варто запастися. Зазначалося, що ці продукти містять високоякісний білок, жирні кислоти омега-3, а також необхідні вітаміни та мінерали. Найбільш корисними вважаються сардини, оселедець, лосось, тріска, скумбрія тощо.