Такі олії містять корисні сполуки, такі як антиоксиданти, і стабільні за високих температур приготування їжі.
У багатьох із нас вдома є кілька видів кулінарних олій, які використовуються в різних рецептах. При цьому вибір правильних олій для смаження важливий як для смаку, так і для здоров'я, особливо коли йдеться про приготування їжі на сильному вогні. Портал VerywellHealth назвав чотири найкорисніші олії для використання в приготуванні страв і чотири, яких бажано уникати.
Корисні олії для готування, як правило, містять багато ненасичених жирів. Вони також містять корисні сполуки, такі як антиоксиданти, і стабільні за високих температур приготування їжі, що робить їх безпечнішими для регулярного використання.
Оливкова олія багата на корисні мононенасичені жири, зокрема олеїнову кислоту, жирну кислоту омега-9, пов'язану зі здоров'ям серця і зменшенням запалення. Оливкова олія також багата на антиоксиданти, зокрема на вітамін Е та поліфеноли, які допомагають захищати клітини від стресу, що може призвести до ушкодження та хвороб.
З температурою димлення близько 190-210 градусів оливкова олія підходить для різних методів приготування їжі, включно з обсмажуванням і випічкою. Однак для збереження її поживних якостей найкраще готувати на слабкому або середньому вогні.
Олія авокадо також багата на олеїнову кислоту, що робить її гарним варіантом для підтримки здоров'я серця і зниження запалення. Вона також містить вітаміни E і K та лютеїн, антиоксидант, найбільш відомий своїми корисними для здоров'я очей властивостями.
Завдяки високій температурі димлення близько 270 градусів олія авокадо є чудовим вибором для високотемпературних методів приготування їжі, таких як смаження та гриль.
Кунжутна олія - це багате джерело поліненасичених жирів і антиоксидантів. Зокрема, вона містить сезамолін і сезамін, які можуть допомогти знизити високий рівень холестерину і підтримати здоров'я серця. Кунжутна олія також містить вітаміни E і K, що сприяє її загальному здоров'ю.
Точка димлення кунжутної олії становить від 175 до 230 градусів - залежно від того, чи є вона рафінованою чи нерафінованою, - що робить її універсальною для різних способів приготування їжі, від смаження до поливу салатів.
У ній високий вміст поліненасичених жирів, включно з жирними кислотами омега-6, які можуть допомогти підтримувати здоров'я серця і нормальний рівень холестерину. Як і інші кулінарні олії, вона також містить вітамін E.
З точкою димлення близько 175 градусів сафлорова олія ідеально підходить для високотемпературних методів приготування їжі, як-от смаження, тушкування і випікання, без шкоди для її поживних властивостей.
Некорисні олії часто містять багато насичених або трансжирів, піддаються сильній обробці та схильні до окислення, що призводить до утворення шкідливих сполук і сприяє запаленню та серцевим захворюванням.
Ці олії багаті на омега-3 жирні кислоти EPA і DHA, але мають низьку точку димлення, що робить їх непридатними для високотемпературних методів приготування їжі.
Лляна олія дуже поживна, але також має низьку точку димлення, що може призвести до окислення і гіркоти під час нагрівання.
Хоча вона має помірну точку димлення, пальмова олія може стати шкідливою для здоров'я під впливом високих температур, особливо якщо вона не рафінована.
Ця олія ароматна і багата на омега-3 (зокрема, ALA), але має низьку точку димлення, що робить її більш придатною для використання в заправках, ніж для приготування їжі.
Раніше експерти порівняли між собою оливкову олію та олію авокадо і розповіли, яка з них корисніша.