Щоденна доза кофеїну може принести більше шкоди, ніж користі, але є кроки, які ви можете зробити, щоб це виправити.
Багато людей не можуть почати день без кофеїну. Ранкова чашка кави заряджає енергією, крім того, цей напій також багатий на антиоксиданти, які захищають від серцево-судинних захворювань і раку. Однак кава може також вкрай негативно впливати на організм, пише The Telegraph.
"Вивільняючи кортизол і адреналін, кофеїн імітує реакцію на стрес, підвищуючи частоту серцевих скорочень, артеріальний тиск і концентрацію уваги. Він також блокує аденозин, який зазвичай сприяє спокою і сонливості", - каже доктор Анна Саймондс.
Якщо ви п'єте каву, коли відчуваєте тривогу або коли рівень кортизолу досягає свого природного піку - приблизно з 7 до 8 ранку, - ви, по суті, подвоюєте стресову реакцію. Це може призвести до занепокоєння, нервозності та стрибаючих думок.
В ідеалі уникайте вживання кави натщесерце; почекайте 60-90 хвилин після пробудження. Дотримуйтеся норми однієї-двох чашок на день (до 200 мг кофеїну).
Дослідження, опубліковане в журналі Communications Biology, показало, що у людей, яким давали 200 мг кофеїну (приблизно дві чашки кави) за кілька годин до сну, спостерігалося зниження дельта-хвиль мозку, пов'язаних із глибоким сном, і збільшення бета-хвиль, пов'язаних із неспанням. Кофеїн також переводив мозок у стан "критичності" - підвищеної пильності, - що потенційно заважало відновленню.
"Глибокий сон життєво важливий для виведення продуктів життєдіяльності з мозку, росту і відновлення тканин. Хронічне скорочення глибокого сну може збільшити ризик розвитку деменції", - говорить доктор Еллі Хер.
Важливі як час прийому кофеїну, так і доза. "Згідно з останніми дослідженнями, 100 мг кофеїну (близько однієї чашки) за чотири години до сну зазвичай не впливають на сон", - каже докторка Хер. "Але 400 мг протягом 12 годин можуть значно змінити архітектуру сну".
Кава містить натуральні сполуки, звані дитерпенами, які пов'язані з підвищенням рівня холестерину ЛПНЩ - "поганого" типу, який закупорює артерії.
"Нефільтрована кава, така як еспресо, багата на дитерпени, зокрема на кафестол і кахвеол, які впливають на білки, що виносять холестерин ЛПНЩ [поганий] із кровотоку", - каже доктор Сем Фірузі, консультант з інтервенційної кардіології в HCA Healthcare UK. "У результаті рівень ЛПНЩ підвищується".
Згідно з дослідженням "Харчування, метаболізм і серцево-судинні захворювання", найбільша кількість дітерпенів міститься в турецькій каві, за нею слідують деякі види кави, заварені в кавомашинах, і еспресо. Фільтрована та розчинна кава містять їх дуже мало, оскільки фільтрація видаляє ці сполуки.
"Деякі дослідження показують, що навіть одна чашка кави з багатою на залізо їжею може знизити засвоєння вітамінів на 30-40%", - каже Біні Суреш, керівник відділу харчування, дієтології та терапії в клініці Клівленда в Лондоні. "Це особливо актуально для людей із ризиком дефіциту заліза, наприклад, вегетаріанців".
Будучи легким сечогінним засобом, кофеїн також збільшує виведення із сечею водорозчинних поживних речовин і мінералів, включно з вітамінами групи B, вітаміном C, кальцієм і магнієм.
Краще уникати кави під час їжі, особливо з багатими на залізо стравами, такими як смажена яловичина або сочевичний суп. "Зачекайте щонайменше годину до або після їжі або прийому добавок", - каже Суреш.
Кофеїн стимулює вироблення травних гормонів, прискорюючи процеси в товстій кишці. Інша речовина в каві, хлорогенова кислота, запускає "гастроколічний рефлекс" - хвилеподібну реакцію, що просуває їжу кишечником. Якщо ви схильні до проблем із травленням, це може спровокувати появу симптомів.
Кава також може посилити печію. Кофеїн стимулює вироблення шлункової кислоти і розслабляє клапан у верхній частині шлунка, збільшуючи ризик рефлюксу.
Якщо вас турбують рефлюкс або спазми, уникайте вживання кави натщесерце. "Спробуйте випити менший об'єм кави або холодну каву, яка, як правило, менш кисла і краще переноситься", - радить Суреш.
"Кофеїн може взаємодіяти з багатьма ліками", - каже фармацевт Дебора Грейсон. "Він може посилювати або нейтралізувати дію ліків, а також змінювати процес їхньої переробки в печінці, що призводить до підвищення рівня кофеїну і збільшення ризику побічних ефектів".
Так, кофеїн додають у багато знеболювальних для підвищення їхньої ефективності, а вживання кави може ще більше посилити їхню дію.
Дотримуйтесь інтервалу в одну-дві години між прийомом кави та прийомом ліків і проконсультуйтеся з лікарем.
Дослідження, проведене вченими з Бірмінгемського університету, засвідчило, що кава на винос із великих мереж містить значну кількість мікропластику - найдрібніших фрагментів пластику, що виділяються з пакування і можуть накопичуватися в організмі та завдавати шкоди здоров'ю.
"Якщо ви п'єте каву на ходу, беріть багаторазову чашку", - радить Еріка Чіріно з Коаліції з боротьби із забрудненням пластиком. "Обирайте посуд із нержавіючої сталі, кераміки або скла та уникайте пластикових кришок. Вдома використовуйте керамічну або нержавіючу сталь, а також фільтри з переробленого паперу".
Раніше вчені знайшли можливе пояснення того, чому після відмови від кави людям сняться особливо яскраві сни.