Варто обирати сири з меншою кількістю насичених жирів і більшою - білка.
Сир має багату кулінарну історію: люди виготовляють його вже понад 4 000 років. Його можна їсти сам по собі, додати в сендвіч або посипати зверху ситну страву, наприклад, піцу чи лазанью. Зараз існує 2 000 сортів сиру, тож на запитання про те, який же сир найкорисніший, відповісти не так вже й легко.
Як пише Today.com, наукові дослідження підтверджують, що сир загалом корисний для здоров'я - в огляді 2023 року сир названо "багатим поживними речовинами" і визнано "нейтральним або помірно корисним для здоров'я людини".
За словами дієтологині Наталі Ріццо, м'який сир (творог) - ймовірно, найкорисніший для здоров'я сорт сиру. "У ньому менше насичених жирів і більше білка, ніж у більшості інших сирів", - пояснює вона. Ріццо рекомендує вибирати сорти з низьким вмістом жиру, зазначаючи, що вони все одно приємні на смак.
У половині чашки м'якого сиру з низьким вмістом жиру (2%) міститься:
За словами Ріццо, у категорії найкорисніших сирів лідирують м'які сири, як-от рікотта або моцарелла, які виготовляються з молока з низьким вмістом жиру або знежиреного молока, тож у них менше насичених жирів і загалом вони корисніші для здоров'я. Ще один гарний варіант - сир фета, бо в ньому від природи мало жиру, і він смачний та ароматний.
Тверді сири, такі як пармезан, чеддер і швейцарський, природно, містять менше лактози, тому людям із підвищеною чутливістю до лактози краще вибирати саме ці продукти.
Але загалом будь-який сир корисний у міру, і вміст поживних речовин у різних сортах різниться незначно, зазначає Ріццо. Навіть такі м'які сири, як брі, не менш корисні, ніж інші, зазначає вона.
При цьому, наголошує дієтолог, важливо, з чим ви їсте сир: наприклад, щоб сповільнити процес травлення, поєднуйте брі зі скибочками сирих овочів, а не з чіпсами або крекерами.
За словами Ріццо, більшість сирів із низьким вмістом жиру не дуже смачні, тому що жир видаляють із молока перед переробкою, а це позбавляє сир багатьох смакових якостей. Особисто Ріццо каже, що краще взагалі відмовитися від сиру, ніж їсти низькокалорійні сорти.
Часто в сир додають наповнювачі, щоб компенсувати нестачу жиру. А коли люди намагаються замінити свій улюблений сир на низькокалорійний варіант, вони часто з'їдають його більше, щоб компенсувати нестачу жиру.
Якщо ви дотримуєтеся розміру порції в 30 грамів на день, що становить приблизно чверть чашки подрібненого сиру, то він може посісти гідне місце у вашому раціоні, каже Ріццо.
Раніше дієтологи назвали трави і спеції, які приносять користь здоров'ю, а також розповіли, яких приправ краще уникати.