Під час приготування картопляного пюре додайте одне яйце - супер-порада для кулінарів.
Картопляне пюре - універсальний і звичний нам всім гарнір, але його можна зробити ще смачнішим. Не всі кулінари знають, навіщо додавати яйце в пюре. Така проста порада може помітно поліпшити смак страви.
Досвідчені кулінари додають яйце в пюре для шовковистої і ніжної структури. У кулінарії яєчні жовтки є емульгатором, поєднуючи інгредієнти, які зазвичай погано змішуються. Після перемішування яйця пюре стане гладким і повітряним, з дуже ніжним присмаком.
Ще одна причина, навіщо в пюре додають яйце (точніше лише жовток) - це поліпшення кольору страви. Після додавання жовтка навіть бліде пюре стане апетитно-жовтим.
Коли додавати яйце в пюре? Робити це потрібно не відразу після виключення вогню, а коли пюре трохи охолоне, інакше яйце згорнеться пластівцями. На один кілограм картоплі вистачить одного жовтка. Перед додаванням яйця до пюре обов'язково ретельно промийте шкаралупу під проточною водою.
Хоч яйце і покращує смак пюре, є дуже вагома причина не додавати його в пюре. Справа в тому, що в сирих яйцях може міститися сальмонельоз, яким хворіють кури.
Якщо побоюєтеся використовувати сирі яйця в кулінарії через сальмонельоз, то купуйте пастеризовані. У них точно немає інфекції. Також можна брати яйця у фермерів, які проводять і можуть підтвердити вакцинацію птахів.
Якщо ж ви принципово не їсте сирі яйця, то варто додавати їх в пюре лише в тому випадку, якщо воно буде проходити термічну обробку. Наприклад, якщо ви готуєте смажені картопляні палички, ліниві вареники або зрази. В інших випадках яйце в пюре можна замінити жирними вершками.
Також не можна додавати яйце в пюре, якщо страву будуть їсти діти. Дитячий організм погано перетравлює сирі яйця.