Вам потрібно всього три основні інгредієнти для приготування журавлинного соусу.
Попереду новорічні свята. Це найкраща пора року, адже вона традиційно пов'язана з великою кількістю готування і сімейних зустрічей. І хоча хтось із вас може непогано розбиратися в кулінарії, є те, що ми здебільшого купуємо в магазині і ніхто не готує самостійно - журавлинний соус.
Але цього року вам твердо варто вирішити приготувати його власноруч і ми вам допоможемо. Щоб не вдарити в бруд обличчям перед сім'єю і зберегти репутацію хорошої господині, Simply Recipes звернулося до семи кухарів і кулінарних експертів, щоб дізнатися всі секрети ідеального журавлинного соусу. Усі вони сказали одне й те саме!
У кожного є свої додаткові інгредієнти, але три ключові компоненти у всіх збігаються: цукор, апельсиновий сік і журавлина.
Виявляється, все простіше простого: просто змішати інгредієнти в сотейнику і проварити. Кількість залежить від смаку, але кулінарна інструкторка й авторка 10 кулінарних книжок Айві Меннінг пропонує орієнтуватися на пропорцію: 340 г свіжої журавлини + 1 склянка апельсинового соку + близько 1 склянки цукру. Більше цукру - солодше, менше - кисліше. Експерти віддають перевагу свіжій журавлині, але кажуть, що заморожена теж підходить.
Готувати потрібно доти, доки ягоди не почнуть лопатися. Не забувайте акуратно помішувати. "Слідкуйте, щоб соус не закипів - інакше ягоди занадто розваряться", - заявляє авторка кулінарної книжки і творець Ale Cooks Алехандра Граф.
Час приготування залежить від об'єму, але в середньому він становить 10-15 хвилин, уточнює фуд-блогерка і дієтологиня Foodess Дженніфер Палліан. Вона пояснює: "У журавлині багато пектину - він загущує соус під час взаємодії з цукром і кислотою. Але якщо переварити, пектин руйнується, і соус стане рідким".
Після приготування потрібно дати соусу охолонути - це дає змогу пектину стабілізуватися до ідеальної консистенції. Крім того, смак стає більш насиченим, додає Граф.
У кожного експерта є своя варіація:
Як правильно зберігати соус? Журавлинний соус можна приготувати за тиждень до свят і зберігати в холодильнику в герметичному контейнері, зазначає Пітер Сом. Якщо залишився зайвий, його можна заморозити - розморожувати краще в холодильнику.
Раніше УНІАН повідомляв, що буде, якщо їсти журавлину щодня. Ця ягода кисла, бадьорить і пахне осінню, лісом і святами. Її додають у випічку, салати, соуси, напої. Але практично ніхто не знає про її корисні властивості. Це час виправити.
Зокрема, ми розповідали, що журавлина входить до списку продуктів, які допомагають знизити артеріальний тиск. Це пов'язано з високим вмістом поліфенолів.