7 шеф-кухарів розкрили секрет ідеального журавлинного соусу: їхні поради повністю збіглися

Вам потрібно всього три основні інгредієнти для приготування журавлинного соусу.

Попереду новорічні свята. Це найкраща пора року, адже вона традиційно пов'язана з великою кількістю готування і сімейних зустрічей. І хоча хтось із вас може непогано розбиратися в кулінарії, є те, що ми здебільшого купуємо в магазині і ніхто не готує самостійно - журавлинний соус.

Але цього року вам твердо варто вирішити приготувати його власноруч і ми вам допоможемо. Щоб не вдарити в бруд обличчям перед сім'єю і зберегти репутацію хорошої господині, Simply Recipes звернулося до семи кухарів і кулінарних експертів, щоб дізнатися всі секрети ідеального журавлинного соусу. Усі вони сказали одне й те саме!

Як приготувати соус із журавлини, за словами шеф-кухарів

У кожного є свої додаткові інгредієнти, але три ключові компоненти у всіх збігаються: цукор, апельсиновий сік і журавлина.

Виявляється, все простіше простого: просто змішати інгредієнти в сотейнику і проварити. Кількість залежить від смаку, але кулінарна інструкторка й авторка 10 кулінарних книжок Айві Меннінг пропонує орієнтуватися на пропорцію: 340 г свіжої журавлини + 1 склянка апельсинового соку + близько 1 склянки цукру. Більше цукру - солодше, менше - кисліше. Експерти віддають перевагу свіжій журавлині, але кажуть, що заморожена теж підходить.

Готувати потрібно доти, доки ягоди не почнуть лопатися. Не забувайте акуратно помішувати. "Слідкуйте, щоб соус не закипів - інакше ягоди занадто розваряться", - заявляє авторка кулінарної книжки і творець Ale Cooks Алехандра Граф.

Час приготування залежить від об'єму, але в середньому він становить 10-15 хвилин, уточнює фуд-блогерка і дієтологиня Foodess Дженніфер Палліан. Вона пояснює: "У журавлині багато пектину - він загущує соус під час взаємодії з цукром і кислотою. Але якщо переварити, пектин руйнується, і соус стане рідким".

Після приготування потрібно дати соусу охолонути - це дає змогу пектину стабілізуватися до ідеальної консистенції. Крім того, смак стає більш насиченим, додає Граф.

Що входить до складу соусу

У кожного експерта є своя варіація:

  • Експертка з соусів і приправ, авторка The Condiment Book Клер Дінхут замінює апельсини на лимони і додає халапеньо "для гостринки".
  • Кондитерка, викладачка і засновниця Pastry Chef Online Дженніфер Філд любить додавати яблука або груші - вони роблять соус солодшим і густішим. Ще вона радить малину.
  • Шеф-кухар ресторану Zingerman's Roadhouse Боб Беннетт робить пікантний варіант із карамелізованою цибулею: "Вона чудово балансує кислотність журавлини".
  • Деякі додають яблучний оцет разом з апельсиновим соком.
  • Спеції теж популярні: Граф використовує корицю і гвоздику, Меннінг і кулінарний автор Пітер Сом - бадьян.

Як правильно зберігати соус? Журавлинний соус можна приготувати за тиждень до свят і зберігати в холодильнику в герметичному контейнері, зазначає Пітер Сом. Якщо залишився зайвий, його можна заморозити - розморожувати краще в холодильнику.

Цікаві новини про журавлину

Раніше УНІАН повідомляв, що буде, якщо їсти журавлину щодня. Ця ягода кисла, бадьорить і пахне осінню, лісом і святами. Її додають у випічку, салати, соуси, напої. Але практично ніхто не знає про її корисні властивості. Це час виправити.

Зокрема, ми розповідали, що журавлина входить до списку продуктів, які допомагають знизити артеріальний тиск. Це пов'язано з високим вмістом поліфенолів.

Вас також можуть зацікавити новини: