Експерти пояснили, яку загрозу несуть екоманіпулятори та як їх розпізнати

Фахівці констатують: проблеми екології в Україні набули такого масштабу, що незабаром "житницю Європи" можуть перетворити на безлюдну пустелю.

Серед напрямків передвиборчих маніпуляцій різних політсил напередодні виборів експерти особливо акцентують на екологічній тематиці.

Яка, як зазначає "5 канал", саме з наближенням дня волевиявлення раптово зацікавила і досвідчених політиків, і нові обличчя.

"Екотематику піднімала ціла низка партій — понад 10 партій у різних регіонах підняли ці прапори. Я думаю, що з одного боку, це фактор вичерпання інших проблематик – економічна, політична проблематика зайшли сьогодні в глухий кут", – пояснює директор Українського Інституту політики Руслан Бортник.

Втім, він додає, що все-таки українці дуже скептично налаштовані до тих екологів, псевдоекологів або "зелених" партій, які з'являються напередодні виборів.
Читайте такожУ промислових регіонах темою екології маніпулюють з передвиборчими цілями або для боротьби в бізнесі - еколог

Своєю чергою, Олександр Дячук, провідний науковий співробітник Інституту економіки НАН, говорить про декілька типів екоманіпуляторів:

"Перше — люди, які пропонують одразу закрити проблему шляхом закриття підприємства, транспортного коридору, але не пропонують, як її вирішити.

Другий тип маніпуляторів — це можуть бути люди, які використовують якісь хайпові речі, які працюють за кордоном, але вони зовсім не розуміють, як це може бути застосовано для України.

Третя група маніпуляторів — це люди, які прийшовши до влади, можуть співпрацювати з цими підприємствами-забруднювачами, щоб обмежити фінансову або кримінальну відповідальність цього підприємства за забруднення".

Фахівці констатують: проблеми екології в Україні набули такого масштабу, що вже незабаром "житницю Європи" можуть перетворити на безлюдну пустелю. І змінити ситуацію здатні лише комплексні зусилля всієї країни, а не передвиборчий популізм політиків.