"Чорнобиль 2": містам Донбасу прогнозують масштабну екологічну катастрофу через дії окупантів

За словами еколога, затоплення шахт на окупованій території призводить до затоплення шахт на підконтрольній Україні території.

Містам Донбасу передрекли масштабну екологічну катастрофу - міста можуть піти під воду.

Про це попереджають українські вчені, згадуючи про страшні наслідки консервації шахт у 90-х роках.

Голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко в ефірі "Апостроф TV" згадала про затоплення земель шахтними водами.

"Були тисячі гектарів родючих земель затоплені засоленими шахтними водами, були зруйновані будівлі в Луганській і Донецькій областях. Цілі населені пункти припинили своє існування", - розповіла вона.

Також вона спрогнозувала, до чого може призвести затоплення блоку шахт "Золоте" і "Торецьквугілля" бойовиками.

"Ухил йде в наш бік. Це означає, що затоплення шахт на окупованій території призводить до затоплення шахт, що працюють на нашій території зараз. І відкачувати нескінченно воду, яка прибуває – це нелогічно. Це є загрозою для навколишнього середовища", - сказала Тимочко.

Читайте також"Росія перетворює Донбас на пустелю": блогер показав масштаби екологічної катастрофи (відео)

Еколог повідомила, що під водою можуть опинитися великі міста.

"Це величезні міста, той же Торецьк може потонути в цій засоленій шахтній воді, і це дуже швидка перспектива. Збитки від впливу на навколишнє середовище можуть вимірюватися не тільки бюджетом України, а й більш грандіозними сумами", – уточнила вона.

Директор Стратегічної групи "Софія№ Андрій Єрмолаєв в прес-центрі "Українських новин" повідомив, що масштаби екологічної катастрофи в Донецькій і Луганській областях становлять для України більшу загрозу, ніж аварія на Чорнобильській атомній електростанції.

"Це вже стосується всіх (екологічна катастрофа на Донбасі), це стосується континентів в широкому сенсі, тому є загроза під назвою "Донбас - Чорнобиль 2.0", - сказав він.

Вас також можуть зацікавити новини: