"Метінвест" вже вклав 100 мільйонів доларів в еко-модернізацію доменних печей ММКІ

По завершенню модернізації концентрація пилу в очищеному газі на меткомбінаті буде значно нижче затверджених чинним законодавством України значень.

Група компаній "Метінвест" з початку масштабної екологічної модернізація на Маріупольському металургійному комбінаті імені Ілліча (МККІ) в 2019 році направила на будівництво сучасних газоочисних установок близько 100 млн доларів. 

Про це повідомляє прес-служба компанії.

Зокрема, на даний момент на меткомбінаті Ілліча триває екологічна модернізація доменного цеху, що передбачає будівництво нових аспіраційних систем. На капітальний ремонт та реконструкцію газоочисток зупинено доменну піч № 4. Інвестиції компанії в проект склали 27 млн доларів.

Як відзначають в компанії, нова система фільтрації вже довела свою ефективність на ДП № 3 і ДП №5, які були побудовані з нуля і підключені до агрегатів – істотно скоротилася кількість викидів речовин у вигляді твердих частинок пилу від ливарних дворів і підбункерних приміщень печей. 

Аналогічну систему газоочистки на даний момент зводять на доменній печі № 4. Демонтовано та перенесено інфраструктуру, закладено фундамент під об'єкти енергопостачання. Ведеться будівництво фундаментів під фільтри і збір металоконструкцій. Генеральним підрядником робіт став "Метінвест Інжиніринг".

"Вже завершено влаштування фундаментів по обох майданчиках, виконуються роботи з монтажу металоконструкцій як опорних, так і магістральних газоходів для відводів аспіраційних газів. Розпочато роботи з монтажу фільтрів", – розповів керівник проекту з будівництва систем аспірації "Метінвест Інжиніринг" Роман Юрченко.

Відзначається, що реалізація проекту дозволить ефективно забезпечувати уловлювання і очищення пилоповітряного потоку, який утворюється при виконанні технологічних операцій.

"Після запуску нового газоочисного обладнання знизиться рівень викидів пилу від ливарного двору і підбункерних приміщень домни №4. Концентрація пилу в очищеному газі буде значно нижче затверджених чинним законодавством України значень", – розповів начальник відділу охорони навколишнього середовища комбінату імені Ілліча Володимир Колодочка.

Паралельно з будівництвом газоочисних установок ведеться капітальний ремонт доменної печі № 4. Завершити його планують у першому кварталі поточного року. Наступний етап – підключення всіх інженерних конструкцій в єдину систему і проведення пуско-налагоджувальних робіт.