Якщо з'їсти рибу з Одеської затоки, можна отруїтися, зазначив експерт.
Після підриву Каховської ГЕС риба в Одеській затоці стала небезпечною. Отруйні речовини накопичуються у всьому ланцюжку екосистеми, починаючи від дрібних організмів.
Директор Українського національного центру екології моря Віктор Коморін розповів, чому наразі в Одеській затоці риба небезпечна. Як передає кореспондент УНІАН, відповідні роз’яснення вчений зробив під час брифінгу у "Медіацентрі Україна - Одеса".
За його словами, риба стала дуже небезпечною через те, що в Чорне море потрапив потік прісної води, яка отруєна через підрив Каховської дамби. У бурхливому потоці, який "вдерся" в Чорне море та продовжує надходити, багато важких металів, каналізаційних стоків, нафтопродуктів та інших токсичних речовин.
"Проблема в тому, що токсичні речовини накопичуються по всьому ланцюжку екосистеми, починаючи від дрібних організмів до риби. Відповідно, якщо риба досить довго перебувала в такій воді, вона накопичила велику кількість токсинів. Тому, якщо таку рибу з’їсти, то як наслідок може бути токсичне отруєння", - розповів вчений.
За його словами, токсичні речовини накопичуються також на дні, що може призводити до того, що отруйний процес може повторюватися кількома "хвилями", залежно від погодних умов тощо.
У ніч на 6 червня росіяни підірвали дамбу Каховської ГЕС, через це вода з Каховського водосховища почала неконтрольовано витікати й затоплювати величезну територію й десятки населені пункти. Під водою, зокрема, опинилися кладовища, вбиральні та скотомогильники.
Забруднена вода почала потрапляти в Чорне море. Еколог Владислав Балінський попереджав, що узбережжя візьме на себе забруднення планетарного масштабу.