Почісування серед орангутангів таке ж заразне, як і позіхання серед людей - науковці

В орангутангів значно частіше «починає свербіти», якщо до цього при них почухався інший орангутанг.

Нідерландські біологи з'ясували, що калімантанські орангутанги можуть заражати один одного чуханням. Так само, як люди починають позіхати, коли бачать, як це роблять інші.

Дослідження опублікували в American Journal of Primatology.

Так, вчені протягом трьох місяців стежили за дев'ятьма дорослими особинами, що живуть у неволі. Виявилося, що заразливе чухання поширене серед недружніх особин у групі та частіше трапляється в напруженій соціальній ситуації.

Читайте такожУ В’єтнамі їдять чорних котів, бо вірять, що вони лікують від COVID-19 (фото 18+)

За весь час спостережень ученим не вдалося зібрати достатньо даних, щоб вивчити заразність позіхання серед орангутангів, тому вони прийшли до висновку, що ця форма поведінки проявляється рідко і не копіюється. Випадків же чесання було досить багато — 597.

Вчені з'ясували, що в орангутангів значно частіше «починає свербіти», якщо до цього при них почухався інший орангутанг. Заразне чесання спостерігалося приблизно в три рази частіше, ніж одиничне, коли орангутанги не бачать один одного, а заражають почісуванням тварини одне одного в перші півтори хвилини.

Частота заразного чесання залежала від ситуації, в якій спостерігалися двоє тварин, а також від їх відносин один з одним. Так, найбільш заразним чесання було серед недружніх особин у напруженій ситуації, яка, наприклад, могла закінчитися бійкою. 

Як повідомляв раніше УНІАН, у природний парк на Чернігівщині повернулися унікальні сайгаки. Євразійські антилопи були винищені людиною заради рогів та м’яса. Природний парк спробує відновити їхню популяцію.