Статуя Будди та велосипеди: данські дайвери взялися за прибирання морського дна (відео)

Прибрати все сміття навіть навколо Данії дайвери не сподіваються, однак вони мають надію надихнути людей бути трохи уважнішими до довкілля.

За п’ять років група данських дайверів витягла з моря десяток велосипедів, кілька візків з супермаркету і навіть безголову статую Будди.

Дайвери регулярно збираються для того, аби не просто пірнати, а прибирати морське дно. Показувати людям, що на ньому є і тим самим заохочувати менше смітити.

Вони мисливці за антискарбами. Щоразу пірнають з нового місця - з картами їм допомагають екологи. І підіймають з морського дна усе, чого там не повинно бути. "Це не наше сміття. Це наше майбутнє", - каже учасниця прибирання.

Щороку в світовому океані осідає 12 млн тонн пластику. Екологи попереджають, якщо нічого з цим не зробити, за 20 років ця цифра потроїться. Над водою на дайверів уже чекають друзі на байдарках. Вони теж суміщають спорт з порятунком океану - і допомагають доправляти сміття на берег.

"Більшість того, що ми тут знаходимо - пластик щоденного використання, одноразові упаковки. Дуже важливо показати людям, що навіть за 30 років, викинуте залишається лежати на дні", - запевняє інструктор і волонтер Хелен-Джулі.

"Це крапля в океані, але якщо ми приберемо тут - принаймні, цього в воді більше не буде", - сказав один з учасників групи дайверів.

На березі все виловлене ретельно сортують й одразу везуть на переробку. Прибрати все сміття навіть навколо Данії дайвери не сподіваються, однак у них є надія надихнути усіх, хто бачить, чим вони займаються - бути трохи уважнішими і дбайливішими.

Вас також можуть зацікавити новини