На Одещині побудували платформу для гніздування червонокнижних пеліканів

Рідкісні птиці шукають віддалені ділянки, оточені водою, щоб захистити своїх пташенят від хижаків та людей.

На Одещині побудували штучну платформу для гніздування червонокнижних пеліканів.

"На одному з Придунайських озер на Одещині закінчилися роботи із будівництва штучної платформи для гніздування кучерявого пелікана", - повідомила повідомила менеджер зі зв'язків із громадськістю природоохоронної організації Rewilding Ukraine Катерина Куракіна.

Зазначається, що стаціонарна платформа площею 60 кв. м побудована з дерев’яних дошок та брусів і зверху вкрита очеретом, щоб зробити її більш схожою на природне утворення й більш затишною для птахів.

Як каже Куракіна, досвід використання таких платформ у інших країнах, наприклад в Болгарії, показує, що кучеряві пелікани будують свої гнізда на цих штучних острівцях, захищених від хижаків.

За словами виконавчого директора Rewilding Ukraine Михайла Нестеренко, цього року рівень води в Дунаї та Придунайських озерах був вкрай низький, що дозволило побудувати стаціонарну платформу на мілководді одного з цих озер.

"Пересихання озер – природній процес, який відбувається раз на десятиліття і дозволяє ущільнити дно озера та очистити його. Наступного року вода та риба повернуться в озеро, якщо воно має природній зв’язок з рікою, і ми побачимо тут справжнє буяння життя. Щоб уникнути вандалізму і зменшити ймовірність турбування птахів, ми не називаємо місця, де саме знаходиться платформа...", - розповів Нестеренко.

Як розповів фахівець з відновлення екосистем Rewilding Ukraine Олег Дьяков, екологи мають надію, що вже зимою побачать перших пеліканів на платформі в Одеській області.

"Рожеві пелікани в Європі гніздяться у одній величезній колонії на території Румунії, але кучеряві будують свої гнізда на різних водоймах, від Греції до України. Вже кілька років в нашій країні, нажаль, не було помічено їх гнізд, тож за допомогою цих платформ ми намагаємося створити для них належні умови для розмноження", - сказав він.

Також він зазначає, що турбувати пеліканів на гніздах неможна, бо це є одним з факторів, які негативно впливають на їх популяцію. Тому вони шукають віддалені ділянки, оточені водою, щоб захистити своїх пташенят від хижаків та людей.

Кучерявий пелікан: що про нього відомо

Кучерявий пелікан є одним з найбільших птахів у світі, із розмахом крил майже у три метри і вагою понад 10 кг. Кучерявий пелікан включений до Червоної книги України. Протягом останніх десятиліть світова популяція виду зазнала різкого скорочення через зіткнення з лініями електропередач, втрату оселищ, турбування, пташиний грип, переслідування рибалками тощо.