Держспоживстандарт перевірив новорічні товари. Результати шокують. Залишайтеся пильними, щоби збувся головний тост застілля – будьте здорові ... і не тільки в новому році
Уряд нас підбадьорює - зростання цін на продукти харчування в передноворічний період не буде. Так, заступник міністра економіки Михайло Русинський заявив: «В даний час ми бачимо динаміку, яка дозволяє говорити про те, що стрибків цін перед Новим роком не буде. Ресурсів достатньо для того, щоб ціни були стабільні».
За його словами, і заходи відповідні приймаються. Керівникам обласних адміністрацій рекомендується проводити ярмарки, де у товаровиробників буде можливість безпосередньо продавати свою продукцію покупцеві. «Також необхідно стежити, щоб виробники не порушували ті обмеження, які передбачені законодавством, це і щодо торгових надбавок, і механізму декларування оптово-відпускних цін», - сказав заступник міністра. Крім того, місцевій владі запропонували стимулювати завезення в регіони продукції, знижувати вартість оренди торгових площ і т.д.
Між тим, за даними Мінагропроду, за останню декаду грудня в Україні особливо зросли ціни на хліб, молоко й овочі, не значно - на масло вершкове, олію соняшникову, яйця, цукор та інше. Цифри не хочеться наводити, тому що всі чудово знають, незалежно від держстатистики, як виглядає реальна картина: як далі жити - чуєш з усіх боків в магазині і на ринку ...
Та й хай їм грець, тим цінам, аби була якість. Але висновки фахівців Держспоживстандарту, які перевірили новорічні товари, шокує. Почнемо з продуктів харчування. За словами начальника науково-дослідного центру випробувань продукції Володимира Семеновича, у всіх перевірених понад 30 найменуваннях кулінарних винаходів з відділів великих супермаркетів - в салатах, фарші, м`ясних і рибних продуктах - виявлена кишкова паличка (!).
Перевірявся Держспоживстандартом не тільки вищеперерахований харч, аудиту піддалися ковбасні та кондитерські вироби, мінеральні води, іграшки і ще багато чого. Наприклад, в ікрі, причому 1 сорту, частка хімсолей і консервантів зашкалює. У маслі «вдень з вогнем» не знайдеш тваринні жири, ковбаса та сосиски рясніють консервантами та невідповідними рецептурі інгредієнтами.
Міцні напої не кращі. Так, віскі шотландські напхані хімічними сполуками, нехарактерними для спирту етилового, а у винах повно цукру не виноградного походження, тобто - фальсифікат. Отож, залишайтеся пильними, щоби збувся головний тост застілля - будьте здорові ... і не тільки в новому році.
Результати перевірки Держспоживстандарту:
№п/п | Назва продукції | Назва показника, що контролювався | Виявлені порушення |
1 | 2 | 3 | 4 |
1. | Ікра горбуші солено морожена | Склад | Містить харчові добавки, які не дозволені чинним законодавством України (сіль яблучної кислоти та сорбіт (Е 420). |
2. | Філе пангасіуса газуроване, В`єтнам | Масова частка глазурі | 23,8%, замість не більше 20% згідно маркування |
3. | Крекер «Брезель з сіллю» | Терміни придатності | Згідно НД - не більше 4-х місяців; зазначено - 6 місяців |
4. | Печиво цукрове перешароване начинкою «Цяточка» | Термін придатності | Згідно НД - не більше 3-х місяців; зазначено - 5 місяців |
5. | Печиво «Десняночка» | Склад продукту | Повинно бути: борошно вищого ґатунку, борошно вівсяне, цукор, маргарин, повидло, солодовий екстракт, кориця, ванілін, сода, мак Зазначено: борошно вищого ґатунку, цукор, маргарин, борошно вівсяне, повидло, мак, сода, сіль, кориця |
6. | Ковбаса сиров`ялена вищого ґатунку «Махан» | Строк придатності до споживання: | Згідно НД - 45 діб; зазначено - 120 місяців |
7. | Конина с/в «Наш Продукт» | Строк придатності до споживання | Згідно НД - 35 діб; зазначено - 60 місяців |
8. | Бастурма с/в «Наш Продукт» | Строк придатності до споживання | Згідно НД - 29 діб; зазначено - 60 місяців |
9. | Вино біле сухе «Совіньон Блан/Шардоне | Органолептичні показники | Наявність осаду та сторонніх включень, у вигляді пластинок та пластівців |
10. | Шампанське України напівсолодке біле «Радянське Преміум | Органолептичні показники | Наявність сторонніх включень, у вигляді шматочків скла). |
11. | Ковбаски гриль «Мисливські», н/ф охолоджені | Мікробіологічні показники | Виявлені бактерії групи кишкових паличок (коліформи)). |
12. | Салат "Пікантний" | Склад | Містить компоненти, які не передбачені ТУ та рецептурою |
13. | Кисломолочний продукт "Лактіум", 2,5% жиру | Мікробіологічні показники | Наявність плісняви та дріжджів, що не допускається |
14. | М`ясо птиці механічного обвалювання | Фізико-хімічні показники | Масова часта білку, масова частка та розміри кісткових включень |
15. | Даніш "Вишня" (хлібобулочний виріб) | Мікробіологічні показники | Наявність бактерій групи кишкової палички |
16. | Ковбаса "Салчичон Кумар Екстра" | Склад | Поверхня оброблена консервантами Е-215, Е217, використання яких в Україні не дозволено |
17. | Сосиски "Вуді класико міні" | Склад | Присутні харчові добавки Е450, Е452, Е301, Е250, які не зазначені у маркуванні та специфікації виробника |
18. | Кекс сирний | Склад | Присутні інгредієнти та харчові добавки, які не передбачені рецептурою |
19. | Кекс Пічпіт | Склад | Присутні інгредієнти та харчові добавки, які не передбачені рецептурою |
20. | Тістечко "Сюрприз" з начинкою із сиру | Склад | Присутні інгредієнти та харчові добавки, які не передбачені рецептурою; масова частка жиру в порахунку на суху речовину |
21. | Дитяче харчування "Детолакт-1 плюс" | Маркування складу продукту | Не зазначено ряд інгредієнтів, які фактично входять до складу продукту |
22. | Дитяче харчування "Детолакт-біфідус" | Маркування складу продукту | Не зазначено ряд інгредієнтів, які фактично входять до складу продукту |
23. | Дитяче харчування "Детолакт" | Маркування складу продукту | Не зазначено ряд інгредієнтів, які фактично входять до складу продукту |
24. | Пиво безалкогольне світле пастеризоване "перша при ватна броварня" | Фізико-хімічні показники | Кислотність |
25. | Салат Капуста по-корейськи" | Фізико-хімічні показники, маркування | Масова частка солі 6,3%, згідно НД - 1,5-3,5% вміст консерванту бензоату натрію 0,017%, згідно НД - не більше 0,01%. У маркуванні консервант не зазначений |
26. | Салат "Квасоля по-корейськи" | Фізико-хімічні показники; Маркування | Масова частка солі 4,8%, згідно НД - 1,5-3,5% вміст консерванту бензоату натрію 0,042%, згідно НД - не більше 0,01% У маркуванні консервант не зазначений |
27. | Торт "Пражський" з масляним кремом | Фізико-хімічні показники | Виявлено жири немолочного походження у кількості понад 95% від загального вмісту жиру |
28. | Молоко незбиране згущене з цукром | Фізико-хімічні показники | Виявлено жири немолочного походження у кількості понад 95% |
29. | Стек сома (продукція кулінарна з риби) | Мікробіологічні показники | Виявлені бактерії групи кишкових паличок; завищена кількість мікроорганізмів - 105 КУО, згідно НД - не більше 104 КУО |
30. | Форель (продукція кулінарна з риби) | Мікробіологічні показники | Виявлені бактерії групи кишкових паличок; завищена кількість мікроорганізмів - 105 КУО, згідно НД - не більше 104 КУО |
31. | Товстолоб (продукція кулінарна з риби) | Мікробіологічні показники | Виявлені бактерії групи кишкових паличок; завищена кількість мікроорганізмів - 105 КУО, згідно НД - не більше 104 КУО |
32. | Сиркова маса з родзинками | Мікробіологічні показники | Виявлені бактерії групи кишкових паличок, що не допускається |
33. | Бутерброд з м` ясом | Мікробіологічні показники; Склад продукту | Виявлені бактерії групи кишкових паличок, що не допускається; Присутні інгредієнти та харчові добавки, які не передбачені рецептурою; |
34. | Піца "Екзотика" | Мікробіологічні показники | Виявлені бактерії групи кишкових паличок, що не допускається; Присутні інгредієнти та харчові добавки, які не передбачені рецептурою; |
35. | Піца "АШАН" | Мікробіологічні показники | Виявлені бактерії групи кишкових паличок, що не допускається; Присутні інгредієнти та харчові добавки, які не передбачені рецептурою; |
36. | Фарш свинячий | Мікробіологічні показники | Виявлені бактерії групи кишкових паличок, що не допускається; Присутні інгредієнти та харчові добавки, які не передбачені рецептурою; |
37. | Напівфабрикат кулінарний "Піца Салямі" | Фізико-хімічні показники | Занижена масова частка начинки: 42,8%, згідно НД - не менше 45,5 |
38. | Напівфабрикат кулінарний "Піца заморожена Салямі" | Фізико-хімічні показники; Мікробіологічні показники | Занижена масова частка начинки: 42,8%, згідно НД - не менше 45,5; виявлені бактерії групи кишкових паличок |
39. | Напівфабрикат кулінарний "Піца заморожена з шинкою та грибами" | Фізико-хімічні показники; | Занижена масова частка начинки: 42,8%, згідно НД - не менше 45,5 |
Детальныше читайте тут
Ніна Сорока (УНІАН)