Фінансовий комітет ради затвердив законопроект, що вбиває український видобуток газу - нардеп

Олександр Дубінський вніс до Верховної Ради альтернативний законопроект № 7038-2.

Сьогодні, 23 лютого, через парламентський Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики з порушенням регламенту затвердили законопроект №7038-д. Він передбачає підвищення ренти на видобуток газу в Україні, що може нашкодити внутрішньому газовидобутку.

"Хочу, щоб всі розуміли наслідки. Ухвалення законопроекту призведе до скорочення видобутку газу українськими приватними виробниками й до загального падіння українського видобутку в загальному балансі. Що будемо компенсувати за рахунок імпортного газу. Тобто ми зберемо більше ренти, у разі підвищення ставок, і спрямуємо ці кошти на закупівлю імпортного газу. Цим законом ми фактично профінансуємо "Газпром", - пояснював сьогодні колегам на засіданні Комітету народний депутат Олександр Дубінський. 

Проте законопроект підтримали. При цьому не були дотримані терміни й процедури розгляду, в тому числі по частині подачі альтернативних проектів.

Автори документа обґрунтовують необхідність швидкого ухвалення законопроекту тим, що потрібні кошти на виплати винагород вакцинованим українцям. 

За оцінками експертів, підвищення ренти виллється в скорочення українського видобутку природного газу, яка і без того зменшується: у 2021 році — з 20,2 млрд куб.м до 19,8 млрд куб.м., що ще більше посилює залежність України від імпортних поставок.

Олександр Дубінський вніс до Верховної Ради альтернативний законопроект № 7038-2, яким хоче розв'язувати газову проблему шляхом стимулювання зростання видобутку газу на території України. Він передбачає збереження до 2028 року стимулюючої ставки рентної плати для природного газу, видобутого з нових свердловин. 

Для "старих" свердловин також на період до 2028 року передбачено стимулювання зростання видобутку природного газу при збільшенні фізичних обсягів цього видобутку в порівнянні з попереднім роком. Пропонується застосовувати понижуючий коефіцієнт до "базових" ставок рентних платежів, передбачених у Податковому кодексі. Це означає, що газодобувачі будуть отримувати свого роду знижку. Причому, чим більше збільшення фізичних обсягів видобутку природного газу - тим більша знижка: при збільшенні обсягів видобутку газу на 50% і більше пропонується коефіцієнт 0,7.

У законопроекті Олександра Дубінського ставки рентних платежів теж диференційовані залежно від ринкових цін, тільки їхні максимальні розміри встановлені на рівні нині чинних. Всі норми цього законопроекту набирають чинності з 1 січня наступного року.